Svijet

Aviokompanije izbjegavaju vazdušni prostor Irana

Nakon odluke Američke savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (FAA) kojom se američkim kompanijama zabranjuju letovi iznad dijelova iranske teritorije zbog pojačanih napetosti u tom području još je nekoliko avio kompanija - British Airways, Quantas, Lufthansa i KLM, donijelo slične odluke, javljaju agencije.
Reuters
Reuters
HinaIzvor

Nalog za zabranu letova iznad dijelova Persijskog zaliva i Hormuškog moreuza FAA je izdala nekoliko sati nakon što je avio kompanija United Airlines otkazala letove između aerodroma Newark u Nju Džerziju i glavnog indijskog finansijskog središta Mumbaija koji lete kroz iranski vazdušni prostor, zbog sigurnosne procjene nakon što je Iran oborio američku bespilotnu letjelicu.

Sve više kompanija odustaje od leta preko Irana

British Airway objavio je u petak da će slijediti odluku FAA.

"Naš tim za sigurnost i zaštitu a s vlastima širom svijeta i prati njihovu procjenu rizika svake rute kojom prolazimo", rekao je portparol kompanije.

Jednako će postupiti i australijska avio kompanija Quantas. Izbjegavat će letove iznad Hormuškog moreuza i Omanskog zaliva zbog obaranja američkog drona u toj regiji.

Doći će do male promjene u rutama letova na relaciji Australija - London, navodi u saopštenju avio kompanija. 

Najveća njemačka avio kompanija Lufthansa takođe neće letjeti iznad Hormuškog moreuza.

S promjenom rute započeli su u četvrtak, kada je odlučeno da se avioni klone tog moreuza. Zabranjena zona u petak je proširena na dijelove iranskog vazdušnog prostora.

Iz Lufthanse dodaju da se do Teherana regularno leti.

Rušenje Global Hawka

KLM je objavio da iz opreza neće zasad letjeti u blizini Hormuškog moreuza, dodajući da je sigurnost "apsolutni prioritet" kompanije.

Rušenje nenaoružane letjelice Global Hawk posljednji je u seriji incidenata u Omanskom zalivu, ključnom prolazu za globalni izvoz nafte, tokom kojih je došlo do napada na šest naftnih tankera.

Iz FAA tvrde kako je prema aplikacijama za praćenje leta najbliži civilni avion letio unutar 45 nautičkih milija od letjelice Global Hawk kada su je srušile iranske zračne rakete.

"Na području su u vrijeme napada letjele brojne civilne letjelice", upozorili su iz FAA.

Portal Analitika