Svijet

NATO će proglasiti svemir novim područjem ratovanja

NATO će ove godine nastojati proglasiti svemir područjem ratovanja, rekla su četiri visoka zvaničnika, dijelom kako bi se pokazalo američkom predsjedniku Donaldu Trampu da se savez prilagođava novim prijetnjama nakon što je Tramp potpisao plan uvođenja američkih svemirskih snaga.
NATO će proglasiti svemir novim područjem ratovanja
HinaIzvor

Odlukom koja bi se trebala donijeti na sammitu svjetskih ldržavnika od 3. do 4. decembra u Londonu na kojemu će učestvovati i Tramp trebalo bi se službeno priznati da se bitke ne moraju voditi samo na kopnu, vodi, u vazduhu i sajber prostoru već i u svemiru.

"Postoji slaganje o tome da bismo trebali proglasiti svemir prostorom za ratovanje, a samit u Londonu je najbolje mjesto da to postane službeno", rekao je visoki diplomata NATO-a uključen u rasprave i upozorio da se o tehničkim pitanjima još razgovara.

Svemirsko oružje

Diplomate iz NATO-a demantuju da bi se ratovalo u svemiru, ali kažu da bi njegovo proglašenje mjestom ratovanja pokrenulo raspravu treba li NATO upotrijebiti svemirsko oružje u vazdušnoj odbrani protiv neprijateljskih raketa ili uništavanja satelita.

Odluka o proglašenju svemira novim frontom odbrane mogla bi uvjeriti Trampa da je Sjevernoatlantska alijansa koristan saveznik u odvraćanju Kine, rastuće suparničke vojne sile, kazale su diplomate.

Iako zemlje NATO-a posjeduju 65 posto svih satelita u svemiru, komercijalni kineski sateliti nude razne mogućnosti, od brzog interneta u zrakoplovima do praćenja raketa i naoružanih snaga na terenu.

Kina razvija moćna oružja

Kina razvija oružja koja će se moći koristiti u orbiti i postala je prva zemlja čija je sonda sletjela na „tamnu“ stranu Mjeseca prošle godine.

Rusija, nekadašnji strateški partner NATO-a, a sada za mnoge saveznike neprijateljska sila, takođe je svemirska sila i jedna od rijetkih zemalja koja može lansirati satelite u orbitu.

"Može se ratovati isključivo u svemiru, ali onaj ko kontroliše svemir, kontroliše i ono što se događa na kopnu, moru i u vazduhu", rekao je bivši zvaničnik NATO-a Džejmi Šea, a sada analitičar u Friends of Europe think-tanku u Briselu.

Očekuje se da će se ministri odbrane zemalja NATO-a dogovoriti o široj svemirskoj politici na redovnom sastanku u Briselu, iako još neće biti odluke o proglašenju svemira operativnim domenom odbrane.

Drugi diplomata je poručio da je odluka koja će imati snažne posljedice "poklon Trampu".

Tramp, koji je iskoristio posljednji sastanak NATO-a u julu prošle godine kako bi prozvao evropske saveznike zbog izdvajanja za odbranu i optužio Njemačku da je "zatočenica ruske energije", potpisao je u februaru plan za početak stvaranja američkih svemirskih snaga.

Portal Analitika