Abiznis

Rast BDP-a u prvom kvartalu tri odsto

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore u prvom kvartalu 2019. godine iznosio je 876,5 miliona eura i u apsolutnom iznosu, stvoreno je dodatne vrijednosti više za oko 40 miliona eura u odnosu na isti kvartal prethodne godine, podaci su Zavoda za statistiku (MONSTAT).
Rast BDP-a u prvom kvartalu tri odsto
Anadolija/RTCGIzvor

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, realni rast BDP-a u prvom kvartalu iznosio je tri odsto, dok je nominalna stopa rasta iznosila 4,4 odsto.

Crna Gora je po podacima EUROSTAT-a na 47 odsto razvijenosti EU.

„U prvom kvartalu ove godine najznačajniji rast zabilježen je u turizmu, od 38 odsto kada su u pitanju dolasci turista, odnosno 22 odsto kada su u pitanju noćenja turista. Po tom osnovu, prihodi od turizma su u prvom kvartalu povećani osam odsto, a prema podacima Centralne banke iznosili su 47,3 miliona eura. Značajan rast je zabilježen i u sektoru usluga, saobraćaja i informisanja i komunikacija“, kazala je Gordana Radojević, direktorica MONSTAT-a.

Pad proizvodnje zabilježen je u sektoru industrijske proizvodnje za 14 odsto.

Iz MONSTAT-a su saopštili da je u prvom kvartalu na povećanje BDP-a uticao povećan priliv investicija, kao i bolja naplata poreza, akciza i carina. Navedeno je da je u prvom kvartalu smanjena stopa nezaposlenosti.

Portal Analitika