Kultura

Muzika na crnogorskom dvoru otvara ljetnji program

Najmasovnija kulturna manifestacija na teritoriji Cetinja Ljeto u Prijestonici počinje danas i trajaće do kraja septembra. Direktor Turističke organizacije Cetinje Oskar Huter kazao je DN da ova tradicionalna manifestacija ima za cilj da utiče na kreiranje imidža grada, te da tokom nešto više od tri mjeseca okupi više od 30.000 posjetilaca.
 Muzika na crnogorskom dvoru otvara ljetnji program
Dnevne novineIzvor

"Ovogodišnje 'Ljeto u Prijestonici' simbolično otvaramo sa početkom ljeta, a na svjetski dan muzike, 21. jun, koncertom Muzika na crnogorskom dvoru. Tim povodom ćemo imati priliku da uživamo u djelima poznatih kompozitora savremenika kralja Nikole: Vimera, De Sarna, Minkusa, Špira Ognjenovića, Jelisavete Popović, Mirka Petrovića, a sve u izvedbi simfonijskog orkestra 'Mirko Petrović' pod dirigentskom palicom Radovana Papovića. Solistkinje su soprani Bojana Pejanović i Tijana Blečić, dok će ukupan doživljaj upotpuniti plesni parovi KUD-a 'Njegoš'", kazao je Huter.

Ističe da će posebno biti obilježeni veliki datumi crnogorske istorije, pa će 13. jula biti održan megakoncert na kojem će nastupiti crnogorski pjevač Sergej Ćetković. Sve ostalo je, kaže Huter, splet umjetničkih formi počev od muzičkih, preko dramskih, sve do likovnih, književnih, modnih i sportskih.

U sklopu manifestacije biće održani i razni drugi događaji sajam suvenira, sajam zdrave hrane, izložba vozila, bicikala i brojne druge manifestacije.

"Naša želja je da sa što više programa zaintrigiramo posjetioce na primorju i dovedemo ih u naš grad da posjete neki od događaja. Ove godine imamo Montenegro Beer Fest, koji će se održati krajem jula (26, 27. i 28. jul) na velikom parkingu, u blizini Vladičine bašte, sa velikim imenima rok scene. Od 18. do 26. jula imaćemo razne programe i više trgova ćemo staviti u funkciju zabave, animacije i raznih dešavanja. Svako veče biće drugačiji program sa raznovrsnom ponudom. Želimo neki viši nivo, kada je u pitanju muzika, vodeći sa time da nije važan kvantitet već kvalitet" istakao je Huter.

Neke od lokacija događaja koji traju tokom "Ljeta u Prijestonici" su Dvorski trg, Ljetna pozornica, Studentski trg, Parkovi (Njegosev park i Park 13.jul) i druge. Ulaz na sve događaje je, već tradicionalno, besplatan.

Organizatori manifestacije su Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje. Organizatori koncerta su Prijestonica Cetinje, Narodni muzej Crne Gore, Matica crnogorska i TO Prijestonice Cetinje.

Portal Analitika