Društvo

Održan sastanak u okviru programa prekogranične saradnje Crne Gore, Albanije i Italije

Radni sastanak projektnih timova za tematski projekat „Due Mari“ u okviru programa prekogranične saradnje IPA CBC Crna Gora – Italija – Albanija, održan je 20. i 21. juna u Tirani.
Održan sastanak u okviru programa prekogranične saradnje Crne Gore, Albanije i Italije
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku su dogovoreni temeljni elementi projekta i isplanirana je njihova primjena, a svi saradnici upoznati su sa svojim ulogama u predstojećoj saradnji.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore partneri su u projektu, dok je Ministarstvo kulture pridruženi partner. Vodeći partner je Ministarstvo turizma i životne sredine Albanije, a u projektu učestvuju i predstavnici Italije, tj. lokalne vlasti regija Pulja i Molize. Cilj projekta je izrada interaktivnog sajta koji će promovisati turističku ponudu Crne Gore, Albanije i regija Pulja i Moliza kroz zajedničku platformu. Na platformi će biti označeno između 300 i 500 lokaliteta od posebne kulturne, istorijske i druge važnosti za Crnu Goru. Kroz projekat je planirano i kreiranje novih turističkih kulturnih ruta koje će povezivati tri regije i to na temu religijskog turizma, UNESCO lokaliteta i kulturne baštine. Dio projektnih aktivnosti tiče se i izrade sajta NTO Crne Gore, na kojem će interaktivna platforma biti smještena nakon završetka projekta kako bi se obezbijedila njena održivost. 

tirana-2

Na sastanku su učestvovali predstavnici projektnog tima, Blendi Klosi ministar turizma i zaštite životne sredine Albanije, Franćeska Renzi program menadžer Delegacije EU u Albaniji, Davide Marćano iz zajedničkog sekretarijata IPA CBC Crna Gora-Italija-Albanija i Armend Mila generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i turističkog prometa u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i turističkog prometa Armend Mila istakao je da će projekat znatno doprinijeti vidljivosti turističke ponude na cijelom području projekta, ne samo u Crnoj Gori. Takođe, razmjena iskustava između projektnih partnera i poboljšanje saradnje biće dodatan benefit ovog projekta.

Projektom su predviđene i marketing aktivnosti projekta na značajnim sajmovima turizma ali i u medijima. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci.

Portal Analitika