Društvo

Danas sjednica Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Venecijanska komisija raspravljaće danas o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojila crnogorska vlada. Crnogorsku delegaciju predvodi ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka i generalna direktorka Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Žana Filipović.
Danas sjednica Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti
Portal AnalitikaIzvor

U Platformi, koju je usvojila crnogorska vlada uoči današnje sjednice, se navodi da je obnavljanjem državne nezavisnosti 2006 godine, Crna Gora je dobila i pravo i obavezu da na svojoj teritoriji uredi korpus vjerskih prava i sloboda, odnosno, da normira položaj vjerskih zajednica i njihove relacije sa državom. Na ustavnom nivou to je i uradila 2007 godine, dodaje se.

Na podustavnom nivou još uvijek je u primjeni Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica koji je usvojen 1977. godine. Ovaj zakon je donijet u socijalističkom društvenopolitičkom sistemu i dominantno je regulisao samo pravni položaj vjerskih zajednica.

Danas, država Crna Gora funkcioniše u bitno drugačijim društvenim, političkim i pravnim uslovima, koji su proširili vjerske slobode, promjenili način vjerskog života, rad i organizaciju vjerskih zajednica.

Pored toga, od vremena kada je usvojen važeći zakon, međunarodne organizacije koje štite ljudsko pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, dodatno su unaprijedile standarde u ovoj oblasti. Ti standardi su uključeni u ustavne odredbe kao i u druge zakone koji se dijelom odnose i na slobodu vjeroispovijesti, kao i na funkcionisanje vjerskih zajednica.

Crna Gora je u obavezi prema svojim građanima/kama da u skladu sa Ustavom, Zakonima i međunarodnim standardima, novim zakonom sveobuhvatno uredi ovu oblast“, navodi se u Platformi.

Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojila crnogorska vlada koji predvidja da sve vjerske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslava crkva, moraju dokazati da su prije 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta.

Portal Analitika