Društvo

Svađa pacijenata u Dobroti, jednom prijećeno ubistvom

U Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor u februaru ove godine dogodio se incident između dva pacijenta u kojem je došlo do konflikta i prijetnji jednog zavisnika da će ubiti osuđenog pacijenta jer nije zatvorio vrata od kupatila. Zaštitnik ljudskih prava je po pritužbi majke pacijenta pokrenuo ispitni postupak i od Specijalne bolnice za psihijatriju Kotor zatražio izjašnjenje na navode iz pritužbe, piše Dan.
Svađa pacijenata u Dobroti, jednom prijećeno ubistvom
Portal AnalitikaIzvor

“Ovim povodom, Bolnica je preduzela sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti i obavijestila nadležne o incidentu. Pretpostavlja da se radi o verbalnom sukobu između pacijenata koji se dogodio dana 13. februara 2019. godine. Tada se jedan od njih tuširao u kupatilu, a drugi ušao u isto i ostavio otvorena vrata; nakon čega je prvi više puta dozivao i tražio da ovaj što je ušao zatvori vrata od kupatila, a on je odbio da to uradi. Poslije toga je došlo do kratke rasprave, ali bez fizičke agresivnosti”, navodi se u izvještaju.

Kasnije je došlo do konflikta kada je pacijent ušao u sobu zavisnika u kojoj je on odmarao na krevetu.

“Bolnica je obavijestila zaštitnicu prava pacijenata, koja je uputila dopis Odjeljenju bezbjednosti Kotor o okolnostima incidenta: da su službena lica OB Kotor izuzela video-zapis i uzela izjave od lica o okolnostima događaja; da je dana 15. februara 2019. godine došlo do eskalacije sukoba; da ga je obavijestio pacijent, da je podnositeljki pritužbe (X), nakon obavljene posjete X kroz vrata doviknuo: “Mama, ako mi se nešto desi ili ako se predoziram, hoćeš li ga ubiti?”; da mu je ona odgovorila: “Platiću Albanca da ga ubije!”; da je to uznemirilo pacijenta jer je smatrao da su riječi bile njemu upućene”, piše u izvještaju.

U izvještaju se navodi da je uprava Bolnice povodom ovog događaja uputila zahtjeve za pismeno izjašnjenje načelniku Sudskog odjeljenja, zaštitnici prava pacijenata, angažovanom Društvu za fizičko obezbjeđenje imovine i lica i načelnici Odjeljenja, akutno muško 7.

Direktor bolnice Dragan Čabarkapa kazao je da se ustanova povodom incidenta već izjasnila na zahtjev ombudsmana, što je navedeno i u izvještaju.

Portal Analitika