Crna hronika

Pročitani pisani dokazi, odbrana i tužilac bez primjedbi

Čitanjem pisanih dokaza juče je u Višem sudu nastavljeno suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, koji se tereti da je zloupotrebom službenog položaja u slučaju Carine oštetio gradski budžet za 6,7 miliona eura.
Pročitani pisani dokazi, odbrana i tužilac bez primjedbi
PobjedaIzvor

Na jučerašnjem suđenju, sutkinja Vesna Pean pročitala je zapisnik o postupku javnog nadmetanja održanom 7. juna 2007. godine. 

- Na javnoj licitaciji za prodaju zemljišta i to za dvije parcele, početna cijena je bila 207 eura za metar kvadratni, zatim 400 i dostigla je 970 eura po kvadratnom metru za prvu parcelu, dok je za drugu parcelu dostigla 810 eura – navedeno je u zapisniku.

U zapisniku je, kako je pročitala, navedeno i da je Direkcija za imovinu glavnog grada poslala dopis 17. juna 2007. u kojem obavještava gradonačelnika o prenosu prava na gradsko građevinsko zemljište na DOO ,,Carine“ za dvije parcele, površine 7.158 i 8.047 kvadrata. Ovaj dopis je, kako je kazala sutkinja, potpisao Dragan Đukić. Ona je pročitala i dokaz u kojem je navedeno da je gradonačelnik Miomir Mugoša potpisao odluku o prenosu prava na korišćenje gradskog građevinskog zemljišta na ,,Carine“. Potom je pročitan dopis ,,Carina“ u kojem obavještavaju glavni grad da ne mogu da ispoštuju odluke vezane za licitaciju i odustaju od kupovine zemljišta.

Nakon toga pročitala je dopise koje je Direkcija za imovinu glavnog grada uputila gradonačelniku Mugoši da su se ,,Carine“ obratile sa zahtjevom da kupe dvije parcele. Služba gradonačelnika se potom dopisom obratila Direkciji da se raspiše javni oglas. Pročitan je dopis Vlade Crne Gore upućen glavnom gradu da prodaje državno zemljište - glavnom gradu za izgradnju mini zaobilaznice, po cijeni od 165 eura za metar kvadratni. Na jučeršanjem suđenju pročitan je i jedan od dokaza gdje se navodi da je Sekretarijat za finansije dopisom obavijestio Direkciju za imovinu da su ,,Carine“ uplatile za dvije parcele 1.328.755 eura i 1.181.070 eura, nakon čega je 14. septembra 2007. uslijedilo rješenje Uprave za nekretnne područna jedinica Podgorica, da se ,,Carine“ upisuju kao korisnik, a osnov sticanja je kupovina.

Sudija je potom pročitala revizionu presudu Vrhovnog suda Crne Gore da je ništav ugovor glavnog grada sa ,,Carinama“, te da je neophodno da se dvije parcele vrate u pređašnje stanje odnosno Glavnom gradu. Po toj presudi, postupila je Uprava za nekretnine, koja je donijela rješenje od 2. marta 2011. ,,Carine“ dopisom 23. marta 2011. traže da im se vrati novac kojim su platili dvije parcele, nešto više od 2,5 miliona eura sa kamatom.

Na pročitane dokaze specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, predstavnik glavnog grada Dragoljub Raspopović i odbrana nijesu imali primjedbi. Advokat Mitar Mugoša, koji zastupa Mugošu, kazao je kako je u potpunosti ispoštovana zakonska procedura. - Odbrana ne prigovara na pročitane dokaze. Apsolutno je ispoštovana zakonska procedura. Akte koji su donijeti i potpisani, nije ih donio Miomir Mugoša lično, već kao gradonačelnik. Ni u jednom segmentu zakon nije povrijeđen - dodao je advokat Mugoša.

Mugoši se stavlja na teret da je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju ,,Carine“. Prema navodima optužnice, bivši gradonačelnik Podgorice se tereti da je zloupotrebljavajući službeni položaj kasu glavnog grada oštetio za 6.723.194 eura. Mugoša je u odbrani kategorično negirao sve navode iz optužnice. Suđenje se nastavlja 27. juna.

Portal Analitika