Društvo

Sud da preispituje odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti

Vlada je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku kojim se propisuje obaveza suda da po službenoj dužnosti periodično preispituje odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti.
Sud da preispituje odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti
Portal AnalitikaIzvor

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću saopšteno je da se predloženim izmjenama i dopunama propisuje viši stepen zaštite osoba prema kojima se vodi postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti, odnosno lica kojima je ta sposobnost već oduzeta.

„Propisuje se obaveza suda da po službenoj dužnosti periodično preispituje odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti, pri čemu taj postupak neće podrazumijevati bilo kakve troškove za porodicu, staratelja ili osobe kojima je oduzeta poslovna sposobnost“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, osnovni cilj instituta oduzimanja poslovne sposobnosti je da osobama koje nijesu sposobne da se samostalno brinu o svojim pravima i obavezama bude obezbijeđena odgovarajuća pomoć i zaštita koja im je potrebna za dostojanstven život.

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima na realizaciji regionalnog projekta za uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) - „Hadronska kancer terapija i istraživanje u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona”.

„Konstatovano je da je SEEIIST projekat, iniciran sredinom 2017. godine, postao najozbiljniji regionalni razvojni projekat u oblasti nauke i tehnologije, ali i zdravlja“, navodi se u saopštenju.

Kako su ukazuje, u međuvremenu je potpisana Deklaracija o namjeri na nivou ministara nadležnih za oblast nauke iz regiona, uspostavljen je Upravni odbor, dobijena snažna podrška globalne naučne zajednice, kao i Generalnog direktorata za istraživanja i inovacije Evropske komisije (DG RTD).

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima Regionalne škole za javnu upravu – ReSPA u periodu od 2016. do 2018. sa prijedlogom za preuzimanje ReSPA hotela.

Kako je saopšteno, konstatovano je da je ReSPA, kao vodeća regionalna organizacija za razvoj javne uprave, u regionu, doprinijela poboljšanju regionalne saradnje u reformi javne uprave, unaprjeđenju kvaliteta javnih usluga i kapaciteta državnih službenika.

„Vlada je zadužila Upravu za imovinu da, u saradnji s Ministarstvom javne uprave i menadžmentom ReSPA, pripremi i dostavi izmjene i dopune Ugovora o pravu na korišćenje prostorija, opreme i hotelskog objekta ReSPA-i, koji je potpisan u aprilu 2015. u Podgorici, u cilju preuzimanja upravljanja hotelom, i u roku do 30 dana predloži namjenu njegovog korišćenja“, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Kadrovski plan organa državne uprave, Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore i Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore za ovu godinu.

Vlada je usvojila Analizu efikasnosti funkcionisanja sistema izvršenja za prošlu godinu.

„U raspravi je istaknuto da rezultati analize pokazuju da reformisani sistem izvršenja nastavlja da bilježi pozitivan trend, kao i da je potrebno nastaviti sa kontinuiranim praćenjem efikasnosti njegovog funkcionisanja i nadzorom nad zakonitošću rada javnih izvršitelja“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.