Društvo

MJU: Nije tačno da vršimo pritisak da se održi sjednica SO Kotor

Ministarstvo javne uprave ne vrši pritisak da se održi sjednica kotorske Skupštine, saopštio je ovaj vladin resor. 
MJU: Nije tačno da vršimo pritisak da se održi sjednica SO Kotor
Portal AnalitikaIzvor

"Poslovnikom Skupštine opštine Kotor je propisano da predsjednik Skupštine može prekinuti sjednicu kada ocijeni da je povodom određenog pitanja koje je na dnevnom redu sjednice neophodno izvršiti konsultacije i pribaviti potrebno mišljenje i u drugim slučajevima, ako to Skupština odluči.

Pozivajući se na navedeno određenje iz Poslovnika Skupštine, predsjednica Skupštine opštine Kotor je prekinula XIX sjednicu Skupštine dana 24. aprila 2019. godine sa obrazloženjem da je, povodom podnijetog prijedloga 1/3 od ukupnog broja odbornika za dopunu dnevnog reda, potrebno pribaviti mišljenje, a da pri tome Skupština nije ni utvrdila dnevni red, niti odlučivala da li je potrebno izvršiti konsultacije i pribaviti mišljenja o tom pitanju, što je urađeno suprotno Poslovniku.

Podsjećanja radi, Skupština opštine Kotor već duže od šest mjeseci ne ostvaruje svoje nadležnosti, odnosno u 2018. godini je održala i završila samo jednu sjednicu koja je počela sa radom 19. februara 2018. godine i nakon više prekida završena 20. marta 2018. godine. Druga sjednica koja je započeta 15. maja 2018. godine ni do danas nije završena, a pojedine sjednice iako su sazivane nijesu ni započinjane zbog nedostatka kvoruma. Takođe, između ostalog, značajno je istaći da Skupština opštine Kotor nije donijela Budžet opštine za 2019. godinu iako je bila u obavezi da to učini najkasnije u prva tri mjeseca fiskalne godine", navode u saopštenju. 

U cilju rješavanja situacije u Kotoru, izazvane isključivo lošim upravljenjem lokalne vlasti, Vlada Crne Gore je na prijedlog Ministarstva javne uprave donijela 30. maja Odluku o upozorenju Skupštini opštine Kotor da u roku 20 dana od dana objavljivanja Odluke u Službenom listu održi sjednicu Skupštine radi ostvarivanja svojih funkcija, odnosno  izvršavanje zakonom utvrđenih obaveza, dodaju iz MJU. 

"Međutim, predsjednica Skupštine ni nakon upozorenja Vlade, iako je imala i vremena i normativnog osnova da sazove sjednicu Skuštine po hitnom postupku u skladu sa Poslovnikom Skupštine i u roku kraćem od 10 dana, što je u konkretnoj situaciji bilo neophodno učiniti radi ostvarivanja funkcija Skupštine, to nije učnila. Isto tako nije pokušala ni da sazove nastavak neke od ranije započetih sjednica, a naročito ne sjednicu na kojoj je bilo predviđeno donošenje Budžeta.

Dakle, sve navedeno, ne ulazeći u ostale detalje vezano za potupke i postupanja predsjednice Skupštine opštine Kotor, dovoljno govori o njenoj želji i potrebi da stvori uslove da Skupština opštine Kotor donosi odluke u interesu građana i građanki Kotora, pa se postavlja pitanje, na čijoj strani ili u čijim činjenima ili nečinjenima postoji eventualna politička korupcija", navodi se u saopštenju. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.