Svijet

Norveško ostrvo želi da stvori prvu bezvremensku zonu u zemlji

Izgubili ste pojam o vremenu? Dobro biste se uklopili na malom norveškom ostrvu Somarei koje razmatra ima li uopšte još potrebu za satovima.
Norveško ostrvo želi da stvori prvu bezvremensku zonu u zemlji
N1Izvor

S obzirom na to da se nalazi u Polarnom krugu, ostrvo dobija mnogo ponoćnog sunca, te se stoga mnogima koncept dana i noći čini samo kao konstrukt.

“Trenutno, u ljetnjim mjesecima kada na ostrvu Sunce ne zalazi gotovo 70 dana, Somarei pokreće kampanju da službeno bude prepoznat kao prva bezvremenska zona na zemlji”, rekao je Kjell Ove Hveding iz inicijative.

Kako smatra Hveding, napolju je svakako uvijek dan i nije potrebno znati koliko je tačno sati.

“Ako živite sjeverno od Norveške, nema smisla pričati o večeri, ili bilo kojem drugom vremenu”, smatra Hveding.

“Uče nas da uveče idemo kući i gledamo televiziju u 21 sat. O tome uopšte ne razmišljamo. Ali, zašto bi večerali u 5, a ne u 10? Zašto ne bismo igrali fudbal u ponoć?”, poručio je Hveding.

Somarei (“Ljetnje ostrvo”) nalazi se u blizini grada Tromsoa na krajnjem sjeveru Norveške. Za oko 350 stanovnika ostrva, Sunce ne zalazi od 18. maja do 26. jula,

Djeca se stoga napolju igraju usred noći, a vlasnici kuća mogu da boje zidove noću.

“Zbog ponoćnog sunca satovi su za naš suvišni”, dodaje on.

Hveding priznaje kako je ovo luda ideja, no lokalni stanovnici ozbiljno su ga shvatili.

“Sve više i više raspravljamo o tome kako nam satovi oduzimaju puno više vremena nego što nam ga daju”, navodi on.

Kao što parovi zaključavaju brave na ograde mostova i bacaju ključ, stanovnici Somareia sada žele da okače svoje satove na most.

Međutim, ideja je sve bliže ostvarenju. Potpisana je peticija, a prije nekoliko dana Hveding je predstavio članu parlamenta.

Portal Analitika