Kultura

Očinska funkcija

Situacija u kojoj tri drugara raspravljaju o tome ko bi se mogao žrtvovati za ekipu ne bi li opstala sasvim besprizorna kafana – više je nego podgorička.
Očinska funkcija
Objektiv/PobjedaIzvor

Kafane, kafići, prčvare, bircuzi, laundž matraci i ostala mjesta adekvatna za rakijanje i ispijanje dojča niču gotovo svakodnevno na skoro svakom ćošku Podgorice. Opet, istom brzinom kojom se ukažu pred žednim očima često i nestanu sa mape grada. O tome zašto se to događa možemo razglabati danima. No, koncept „održivosti kafana“ interesuje nas zbog nečeg drugog kad je riječ o 15. nastavku druge sezone sitkoma „Dojč caffe“.

Na početku epizode „Tri oca“ nalazimo Simona (Dušan Kovačević), Mihu (Mišo Obradović) i Malog (Vule Marković) pred „digitronskim“ rafalom gazda Dragice (Ljubica Barać-Vujović).

Licitacija dana

Prošlo je više od dvije godine otkako su joj obećali da će stati na noge i početi da joj isplaćuju više od 350 eura kirije. No, nikad joj nijesu ponudili ni „žutu banku“ više. Gazda Dragica je u međuvremenu osmislila novi poslovni prijedlog koji ne uključuje novac: licitaciju za oca budućeg djeteta njene trudne kćerke Govinde (Jelena Nenezić-Rakočević).

Situacija u kojoj tri drugara raspravljaju o tome ko bi se mogao žrtvovati za ekipu ne bi li opstao tako besprizoran „projekat“ – više je nego podgorička. Nije teško zamisliti kako se sudbine lokalnih kafana rješavaju na sličan način. Dobro, možda ne baš izglasavanjem očeva, ali makar sa istim bespredmetnim žarom da nešto što se spasiti ne može ipak bude spašeno.

Zbog te vrste duha „Tri oca“ imala su šmeka, čak i pored standardnih „humorističkih“ istrčavanja kao što je totalno suvislo „prisustvo“ lavora za kišanje nogu tokom rasprave o očinstvu.

Božji sluga

Ovog puta najviše poena pokupio je Aleksandar Saša Radović reprizirajući ulogu popa iz premijere. Tačno je: božji sluga je ovog puta imao manje „mesa“ da šarmira nego onda kada je osveštavao donatorsko veče firme „Prijestiž DOO“. No, i sada je uspio da isporuči najsvjetliji momenat – Simonovo ispovijedanje u kabini za presvlačenje u prodavnici sportske opreme.

Finiš nije mogao da prođe bez kliše porođaja, ali barem je otvoren prostor za nastavak. U narednoj epizodi na scenu stupa biološki otac Govindinog djeteta kojeg igra Nebojša Ilić.

Dopadljiva je čak i sama pomisao na Simonov izraz lica kada njemu, Mihi i Malom očinsku funkciju proba da preotme Boža Dunster. Ali, prije nego što se ponadamo, hajde ipak da vidimo što će se dogoditi u praksi iduće subote u 20:05 sati na drugom kanalu RTCG. M. I.-N.

Portal Analitika