Crna hronika

Đurašević priznao da je za utovar droge uzeo 50.000 dolara

Američke vlasti zaplijenile su 16,5 tona (15 metričkih tona) kokaina vrijednog milijardu dolara na teretnom brodu ,,MSC Gajan“ u luci Packer avenue marine Terminal Port u sjevernoj Filadelfiji, prenosi NBC news. 
Đurašević priznao da je za utovar droge uzeo 50.000 dolara
Portal AnalitikaIzvor

Tamošnje vlasti podigle su federalnu optužnicu protiv dvojice mornara koji su priznali da su pomogli utovar kokaina u brod dok je bio na moru. Ivan Đurašević je priznao da je primio 50.000 dolara u kešu za svoju ulogu u utovaru kokaina, a priznao je i još jedan član posade, Fonofave Tijasage.

Protiv obojice su podignute federalne optužnice, navodi En-Bi-Si njuz. U saopštenju nadležnog suda navodi se da je Đurašević ispričao da ga je glavni oficir pozvao na palubu kad je brod napustio Peru. Kad je došao na pramac, vidio je da brodski kran izvlači iz mora mrežu, a ulov u njoj bile su plave i crne vreće pune kokaina. Ispostavilo se da je 14 čamaca dovezlo drogu koju su kranom izvukli i utovarili na palubu teretnjaka ,,MSC Gajan“.

Neki od ljudi koji su utovarivali vreće s kokainom nosili su maske, kazao je Đurašević istrazi.  Istražitelji vjeruju da je brod natovaren drogom nakon što je napustio luku na Bahamima, a prije toga se nalazio u Panami i Čileu, prenosi En-BiSi. To je najveća zapljena droge u istoriji Istočnog distrikta Pensilvanije i jedna od najvećih u istoriji SAD.

Kancelarija Državnog tužilaštva za Istočni okrug Pensilvanije na Tviteru je objavila post povodom ove zapljene. - Ovo je najveća zapljena droge u istoriji Istočnog okruga Pensilvanije. Članovi posade broda su uhapšeni i suočeni sa federalnom optužnicom, a istraga je u toku - tvitovala je ova kancelarija. En-Bi-Si njuz je ranije, pozivajući se na izvore iz lokalne policije, javio da je ulična vrijednost droge 750 miliona dolara.

Ova televizija je navela da je droga bila smještena u sedam brodskih kontejnera i da je otkrivena u utorak veče. Povodom ovog događaja menadžment MSC kompanije saopštio je da su njihovi brodovi često mete krijumčarenja droge i da tom problemu pristupaju veoma ozbiljno u saradnji sa federalnim agentima SAD-a. Oni su naveli da je osam tona droge koja ja skoro zaplijenjena bila rekordna sve do zapljene od 16,5 tona u utorak veče.

Portal Analitika