Društvo

Predstavljen Protokol: Međusektorskom saradnjom do rješavanja problema prosjačenja

Protokol o postupanju organa, ustanova i organizacija u Crnoj Gori sa djecom uključenom u život i rad na ulici, čije donošenje je inicirao Zaštitnik ljudskih prava I sloboda Crne Gore u saradnji i uz podršku organizacije Save the children, predstavljen je danas u Podgorici.
Predstavljen Protokol: Međusektorskom saradnjom do rješavanja problema prosjačenja
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj dokument razrađuje postupanje nadležnih organa, ustanova i organizacija u cilju unapređenja zaštite ove kategorije djece, a usaglasila su ga ministarstava: unutrašnjih poslova, pravde, rada i socijalnog staranja, obrazovanja, zdravlja i Uprava policije.

Zamjenica Zaštitnika za oblast prava djece, mladih i socijalno staranje Snežana Mijušković ukazala je da Protokol pruža smjernice za djelovanje svim akterima koji se bave djecom i porodicom i da će biti obavezujući za sve potpisnike.

„Njime se detaljno razrađuje postupanje nadležnih subjekata - policije, ustanova za socijalnu i dječju zaštitu, kao i obrazovnih i zdravstvenih ustanova, u cilju prevencije ali i adekvatne i pravovremene reakcije kada se postupa u pojedinačnim slučajevima“, rekla je ona.

Zamjenica Mijušković ukazala je da se u okolnostima života na ulici djeci uskraćuju mnoga prava zagarantovana UN konvencijom o pravima djeteta, kao što su prava iz socijalne, zdravstvene, zaštite, prava na obrazovanje i druga. Podsjetila je da je Zaštitnik još 2011.godine u saradnji sa Save the childrenom sačinio Poseban Izvještaj o dječjem prosjačenju u CG i dao preporuke nadležnim organima, koje nažalost nisu ispoštovane.

Zamjenica je podsjetila da je i UN Komitet u svojim Zaključnim zapažanjima o kombinovanom drugom i trećem periodičnom Izvještaju CG, juna 2018 godine Crnoj Gori dao niz preporuka koje se odnose na ovu problematiku. Prema njenim riječima, Protokol je sačinjen tako da poštuje osnovne principe proizašle iz svih konvencija, zakona, podzakonskih akata i strateških dokumenata koji se odnose na sveobuhvatnu zaštitu djece koja su uključena u život i rad na ulici.

Predstavila je opšti i specifične ciljeve protokola i pojasnila preventivne mjere i aktivnosti rane intervencije.“One treba da omoguće da djeca razviju vještine potrebne za koristan život i rad u društvu i da obezbijede uključenost u obrazovanjei društvene tokove djeci koja su izložena rizicima, a koje treba da sprovode organi, ustanove i organizacije, obuhvaćene Protokolom“.

Zamjenica Mijušković istakla je važnu ulogu koju će imati Koordinaciono tijelo za praćenje primjene Protokola, a koje će formirati nadležna ministarstva.

Direktorica kancelarije Save the Children Sarajevo, za Jugoistočnu Evropu - Andrea Žeravčić ocijenila je da Protokol predstavlja značajan napredak u odgovoru ndležnih u rješavanju ovih problema.Ona je kazala da su ugrožena brojna prava djece koja žive i rade na ulici i da se ona svakodnevno krše.

„Tu djecu vidimo svuda. Da raskrsnicama, ispred šoping molova, na trgovima...Ali ih tretiramo kao da su nevidljiva. Zato ovaj Protokol predstavlja poziv instiutucijama da se da veći značaj i da se adekvatno odgovori na aktuelne izazove“, rekla je ona.

Žeravčić je podsjetila da je ta organizacija već duži niz godina prisutna u Crnoj Gori i da nastoje da podrže što više programa na dobrobit djece i šire zajednice.

Savjetnica Zaštitnika Duška Šljivančanin, detaljnije je predstavila šta Protokol predviđa u vezi sa procedurama zaštite ove ranjive kategorije kao i ulogu organizacija civilnog društva u vezi sa rješavanjem ovog problema.Ona je ukazala da je i u pripremi ovog dokumenta, u procesu konsultacija sa predstavnicima nadležnih resora i organa, bilo nedoumica u koracima koje treba preduzimati i uspostavljanju adekvatnih mehanizama međusobne koordinacije.“Zato nas raduje što smo na kraju došli do rješenja koja su opšteprihvaćena i koja su rezultirala dobijanjem saglasnosti svih uključenih aktera“.

U ime zlatnih savjetnika Zaštitnika, zapažanja djece Crne Gore o ovom problemu predstavili su Đorđe Ivanović, Mija Ćorović i Jana Radunović.

Đorđe je kazao da je tokom rada na ovoj temi promijenio stav i shvatio da djeca koja prose nisu nasilnici već su zapravo žrtve okolnosti u kojima odrastaju.

„Ovakve slučajeve moramo prijaviti nadležnim i oni moraju da reaguju, da pomognu da učine sve kako bi se ovoj djeci obezbijedio siguran dom, dovoljno uslova za normalan život, adekvatno obrazovanje i šansa da se izvuku iz začaranih krugova tradicije, nemaštine i zanemarivanja osnovnih potreba“, rekao je on.

Mija Ćorović istakla je dilemu koju su djeca imala- da li dati novac ili ne.“Voljeli bi kada bi razradili sistem da djeci ne dajemo novac direktno u ruke, već recimo hranu, odjeću, knjige. Saznali smo da je u nekim zemljama moguće kupiti kupon na trafici za ovu djecu i da ga oni mogu zamijeniti za ono što im treba“.

Jana je takođe istakla da su djeca u procesu konsultacija za Protokol saznala mnogo o ovoj temi i promijenila mnoge stavove.

„Mi nismo pravnici ali smo sigurni i da je ovaj Protokol najbolji, čim ga je pisalo i usaglasilo pet ministarstava i Uprava policije. Mi djeca, zlatni savjetnici, molimo vas u ime djece koja žive i rade na ulici da učinite sve kako bi ovaj protokol zaživio i dao rezultate. Dok god budemo sretali i makar jedno dijete koje prosi znajmo da nismo dobro uradili ovaj domaći zadatak i da svi kao društvo nismo dobili prelaznu ocjenu“, rekla je ona.

U ime resora koji su obuhvaćeni protokolom govorili su Ibrahim Smailović (Ministarstvo pravde), Svetlana Sovilj (Ministarstvo rada i socijalnog staranja), Senka Klikovac (Ministarstvo zdravlja), Marijana Radunović (MUP-Nacionalna kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima), Milica Pajović (Ministarstvo prosvjete) i Snežana Zekić (Uprava policije).

Oni su ukazali na važnost donošenja Protokola, jednako kao i na važnost praćenja njegove primjene. Kako su naveli, međusektorsku saradnju smatraju ključnom u dugoročnom i održivom rješavanju ovog problema. Pohvalili su aktivnost zlatnih savjetnika u vezi sa ovom temom i ukazalii na važnost promocije ovog dokumenta među stručnom ali i široj javnosti.

Svi akteri kazali su da vjeruju da su usaglašena dobra rešenja, koja otklanjaju dileme u postupanju i da će dokument biti odličan mehanizam za unapređenje situacije. Poručili su da će biti pouzdani partneri u primjeni , kako bi se učinilo sve da se na najbolji način zaštite prava i interesi djece u Crnoj Gori.

Sa skupa je poručeno i da takozvana „djeca ulice„ ne smiju da maštaju o bezbrižnom djetinjstvu već treba da ga žive.

U diskusiji su učestvovali i Amir Bašić (Save the children), Rajka Perović (Centar za prava djeteta), Slavko Milić (dnevni centar Defendologija) i Mirjana Đurić (Centar „Ljubović“).

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.