Društvo

Šehović: Volonteri iz SAD-a biće podrška nastavi engleskog jezika u crnogorskim školama

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i direktorica programa Peace Corps za Albaniju i Crnu Goru,  Kejt M. Beker potpisali su danas Memorandum o razumijevanju između Ministarstva prosvjete i Peace Corps-a kojim će od januara 2020. godine volonteri ovog programa, podržanog strane od Vlade SAD-a, pružati podršku u realizaciji nastave engleskog jezika u crnogorskim školama.
Šehović: Volonteri iz SAD-a biće podrška nastavi engleskog jezika u crnogorskim školama
Portal AnalitikaIzvor

Prvih 12 volontera će doputovati u Crnu Goru 2020. godine i bitiraspoređeni u tri odabrane oblasti u zemlji, na period od dvije godine. Druga grupa od 12 volontera trebalo bi da stigne u Crnu Goru 2021. godine. 

Ovom prilikom ministar Šehović je rekao da se ovaj projekat u potpunosti oslanja na politiku Ministarstva kada je u pitanju izučavanje stranih jezika, te podsjetio da je kroz reformu obrazovanja engleski jezik uveden u vrtiće, kao i da se od školske 2017/2018. godine otpočelo sa projektom izvođenja dijela nastave na engleskom jeziku u određenim osnovnim školama, a namjera je da se taj broj poveća. 

Istakavši da saradnja sa Peace Corps-om predstavlja dio napora da se izučavanje engleskog jezika u školama podigne na veći nivo, ministar je zahvalio predstavnicima ovog programa zbog interesovanja za djelovanje u Crnoj Gori.

Gospođa Beker je zahvalila zbog otvorenosti Ministarstva prosvjete za saradnju i iskazanu spremnost za investiranje u buduće lidere. Ona je objasnila da će u učionici, zajedno sa nastavnicima, volonteri učestvovati u kreiranju časova kao i inovativnih pristupa učenju. Izvan učionice, kako je istakla, oni će voditi letnje kampove, sportske turnire i slične aktivnosti čiji je cilj osnaživanje omladine. 

Bekerova je rekla da je obišla 11 škola u 6 opština u Crnoj Gori i uvjerila se u entuzijazam nastavnog osoblja i učenika za ovakav vid učenja stranog jezika. Ona je zaključila da pored podrške učenju engleskog jezika, ovaj projekat predstavlja i most između naroda SAD-a i Crne Gore. 

Šef Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD u Crnoj Gori Džef Adler rekao je da SAD već nekoliko godina aktivno podržava programe učenja engleskog jezika u Crnoj Gori. On je podsjetio da je Ambasada putem Access programa do sada obezbijedila vannastavne aktivnosti učenja engleskog jezika i kulturne razmjene u Nikšiću, Podgorici i Rožajama. Oko 100 učenika iz tih opština je učestvovalo ili učestvuje u ovom programu. Gospodin Adler je rekao da se nada da će Access program, koji sprovodi Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, biti pokrenut u još jednoj opštini ove godine.  

Adler je ocijenio da program Peace Corps-a dopunjuje već započete aktivnosti na način što će djeca biti u prilici da uče engleski jezik upravo uz Amerikance koji će kao volonteri doći u Crnu Goru. 

Potpisivanju ovog memoranduma prethodilo je potpisivanje Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade SAD-a u vezi sa programom Peace Corps u Crnoj Gori, u maju ove godine, a Memorandum koji je danas potpisan predstavlja još jednu potvrdu rastuće dinamike radnih kontakata, čiji je cilj unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja i osnaživanje sveukupnih odnosa Crne Gore i SAD-a. 

Peace Corps je nepolitička agencija američke Vlade koja je osnovana 1961. od strane tadašnjeg predsjednika Džona F. Kenedija u cilju promovisanja mira i prijateljstva u svijetu. U Crnoj Gori, volonteri će biti fokusirani na doprinos nastavi engleskog jezika i rad sa omladinom. 
 

Portal Analitika