Društvo

Vučinić: I francuske crkve su državno vlasništvo

Profesor  Nebojša  Vučinić izjavio je da Crna Gora ima legitimno pravo da pitanje vjerske imovine rješava na način koji će biti u skladu sa njenim ključnim državnim interesima i navodi da u Evropi ima primjera gdje je država formalni vlasnik crkvene imovine.
Vučinić: I francuske crkve su državno vlasništvo
Portal AnalitikaIzvor

"U Francuskoj je država nominalni vlasnik svih katedrala i crkvenih objekata i to nije ništa neobično. Naravno, nikome u Francuskoj ne pada na pamet da ospori korišćenje tih objekata za potrebe Rimokatoličke crkve koja je tamo dominantna", ističe Vučinić za Radio Slobodna Evropa.

"Uostalom", dodaje profesor međunarodnog prava, "i u Ustavu Kraljevine Crne Gore to pitanje je jasno bilo precizirano".

"Naravno, to sada implicira dosta problema u kontekstu Zakona o slobodi vjeroispovijesti i imovini vjerskih organizacija ali je legitimno pravo države da uredi svojinska pitanja u vezi sa crkvenim objektima. To je stari problem i on ne može dovijeka da se gura pod tepih, uzimajući u obzir interese svih aktera u ovom sporu i računajući na pomoć međunarodne zajednice , Savjeta Evrope, Venecijanske komisije i slično", kaže profesor Vučinić, koji je bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Profesor Nebojša Vučinić ne isključuje mogućnost da dođe i do međunarodnog spora sa Srbijom o tom pitanju.

"Mislim da je u ovom kontekstu vrlo jasno, legitimno pravo Crne Gore da uredi tu problematiku u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima i tu nema nikakve dileme. Mislim da taj zakon o kojem se govori kakav god da je može da izdrži taj mogući test zakonitosti, proporcionalnosti, neophodnosti u demokratskom društvu, ukoliko bi došlo do konkretnog spora pred sudom", zaključuje Nebojša Vučinić.

 

 

Portal Analitika