Kultura

Predstavljanje knjige "Albanci i ja" Jovana Nikolaidisa

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ Podgorica organizovaće predstavljanje knjige „Albanci i ja“ pisca Jovana Nikolaidisa. Predstavljanje će se održati u Kosoj sali biblioteke, u četvrtak, 20. juna 2019. godine, sa početkom u 19 sati. Na predstavljanju će o knjizi, pored autora, govoriti dr Vladimir Vojinović i Gazmend Čitaku. Medijator događaja je Vesna Šoškić.
Predstavljanje knjige "Albanci i ja" Jovana Nikolaidisa
Portal AnalitikaIzvor

Dijelom esejistički zapis, dijelom putopis, dijelom politička (i sociološka) studija, ova knjiga slijedi osnovnu autorovu ideju koju on sam formuliše kao "maleni doprinos u razbijanju zabluda koje postoje o Albancima. One su velike, najčešće i zlokobne".

Ovu knjigu piše pisac koji je dobar dio svog života proveo u Sarajevu, dakle u najuzoritijoj multikulturalnoj sredini Titove Jugoslavije.

Piše je pisac koji je odrastao u Ulcinju, gdje je naučio albanski jezik i živio sa Albancima koje će zvanična državna propaganda Miloševićeve Jugoslavije proglasiti neprijateljima. Nikolaidisov životni put, i životni put njegove porodice (saznaćemo dijelom i u ovoj knjizi) višestruko je i neraskidivo povezan sa Albancima i albanskom kulturom. Koju Nikolaidis smatra sastavnim dijelom svog identiteta. A njega, identitet, ovaj pisac doživljava kao more (recimo - ona pučina ispred Ulcinja). “Ko će tu crnogorsku vodu odvojiti od albanske, italijanske i hrvatske?!”.

U vremenu zlokobnih desnih politika koje se ponovo uzdižu na Zapadu dakle u vremenu u kojem se narodi ponovo ograđuju visokim zidovima i bodljikavim žicama, a u tuđoj nevolji vide tek opasnost, knjiga poput ove, koja slijedi vrijednosti, danas poklelog evropskog humanizma, ima naročitu vrijednost. 

Jovan Nikolaidis (pseudonimi: Joanis Arvanitas, Sandro Galeb) rođen je u Ulcinju 1950. godine. Od 1974. do 1992. živio u Sarajevu. Vraća se u rodni grad, djelujući kao pisac, izdavač, novinar, prevoditelj, uporan u afirmaciji crnogorske multikulturalnosti.

Balkan doživljava mogućim područjem tolerancije i mirna suživota. Osnivač je prvih crnogorskih novina na albanskom jeziku – „Kronika”, osnivač i dugogodišnji urednik časopisa za kulturu “PLIMAplus” te ogranka Matice crnogorske u Ulcinju. Član je Crnogorskoga društva nezavisnih književnika (CDNK).

Djela: Valdinos 33, roman; Ulcinjska pisma, eseji; Crnogorska krivica, politički eseji; Valdinos, priče/roman; Čapuri, pjesme; Budim se sa tuđinom u sebi, pjesme; Montenegro i/ili Crna Gora, eseji; Monahos, esej; Raznosači kostiju, eseji; Kosa mu je blistala, modra, svilenkasta, priče; Starac u zalivu, priče; Naši su životi bjekstva, roman; Dvadeset vedrih tema, mini-eseji, Dnevnik o ništavilu, roman, Albanci i ja, putopisni esej.

Portal Analitika