Abiznis

Ka boljoj zaštiti konkurencije u Crnoj Gori

Rezultati uspješno završenog projekta „Jačanje institucionalnih i tehničkih kapaciteta Agencije za zaštitu konkurencije Crne Gore" predstavljeni su juče u hotelu Podgorica.
Ka boljoj zaštiti konkurencije u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Projekat, koji je Evropska unija finansirala sa 250.000 eura, imao je za cilj poboljšanja sistema i unaprjeđenja zaštite konkurencije u Crnoj Gori. Projekat je sprovela Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Hrvatske u saradnji sa Agencijom za zaštitu konkurencije Crne Gore.

U svom pozdravnom govoru Herman Špic, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, naglasio je važnost ovoga projekta za budući rad Agencije za zaštitu konkurenciju, budući da je Politika konkurencije jedan od osnovnih stubova unutrašnjeg tržišta EU.

"Od najveće je važnosti osigurati odgovarajući broj kompetentnog osoblja u ovom osobito kompleksnom području – području konkurencije. Agenciji je za izvršavanje svog mandata neophodna kontinuirana i snažna politička podrška," istakao je Špic.

Ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić naglasio je kako je jačanje institucionalne i tehničke sposobnosti Agencije za zaštitu konkurencije od velikog značaja za postizanje uslova jednakih prilika za sve poslovne subjekte u Crnoj Gori.

Hrvatski eksperti su održali niz treninga za službenike Agencije o primjeni odredaba Zakona o zaštiti konkurencije. Sedam predstavnika Agencije učestvovali su u studijskoj posjeti Hrvatskoj gdje su naučili više o praksi ove zemlje i stekli direktan uvid u praksu hrvatskih kolega i njihov pristup rješavanju predmeta iz oblasti konkurencije. Posebno korisna bila je posjeta informatičkoj laboratoriji u kojoj hrvatska Agencija obrađuje digitalne dokaze prikupljene tokom nenajavljenih posjeta preduzećima.

Lepa Aleksić, direktorica Agencije za zaštitu konkurencije u Crnoj Gori naglasila je da projekat u potpunosti ostvario očekivanja u smislu edukacije zaposlenih. Kao bitan rezultat projekta istakla je napredak u statistici predmeta i sprovođenje nenajavljenog uvida, koji je ostvaren nakon opsežnih priprema i uz pomoć hrvatskih kolega.

“Kroz ovaj projekat ostvarili smo trajne veze između naše i hrvatske Agencije, ne samo na nivou rukovodioca institucija, nego i na operativnom nivou samih zaposlenih koji će zasigurno nastaviti razmenjivati svoja iskustva u svakodnevnom radu“, kazala je Aleksić.

 

konkurencija-2

 

Branimira Kovačević, rukovoditeljka Odjela za međunarodnu i europsku suradnju hrvatske agencije ukazala je na preporuke za dalji rad Agencije za zaštitu konkurencije, kako u dijelu daljeg poboljšanja zakonskog okvira, tako i u dijelu jačanja svijesti javnosti o radu Agencije i njenog značaja za crnogorsku privredu.

“Bitno je nastaviti sa radom na edukaciji zaposlenih Agencije, ali i drugih institucija i poslovnih subjekata koji učestvuju na tržištu, kako bi se zaštitila konkurencija i osigurali jednaki uslovi za sve, na dobrobit crnogorskih preduzeća i krajnjih potrošača“, kazala je Kovačević.

Božidar Lopičić, službenik za medjunarodnu saradnju i odnose sa medijima, je sa stanovnštva Agencije za zaštitu konkurencije, dao informacije o samoj Agenciji, njenom radu kao i rezultatima projekta koji su postignuti u predhodnih osam mjeseci, sa akcentom na medjunarodnu saradnju Agencije za zaštitu konkurencije

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.