Politika

Primili učesnike Kursa za visoke oficire NATO odbrambenog koledža iz Rima

Odbor za bezbjednost i odbranu sastao se danas sa delegacijom NATO odbrambenog koledža iz Rima koju je predvodila komandantica koledža general-potpukovnica Kris Vajtkros.
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

U fokusu razgovora članova Odbora za bezbjednost i odbranu sa predstavnicima delegacije NATO koledža koja broji osamdeset članova iz 33 zemlje članice NATO i partnera bili su obaveze i prioriteti Crne Gore kao nove članice NATO kao i njena pozicija u regionu Zapadnog Balkana.

Obraćajući se gostima, predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da Crnu Goru čini ponosnom priznanje da je kao država za 11 godina nakon obnove državnosti ispunila kriterijume za prijem u NATO članstvo. Brajović je istakao da je Crna Gora status nove članice Alijanse zaslužila odgovornom vanjskom politikom njegovanja dobrosusjedskih i regionalnih odnosa, kao i, kako je naveo, nedvosmislenom orijentacijom prema vrijednostima razvijenih zapadnih demokratija. Brajović je dodao i da je članstvo u NATO u Crnoj Gori stvorilo preduslove za dugoročnu bezbjednost i stabilnost, a time i mnogo povoljniji investicioni ambijent i ekonomski napredak. 

- Crna Gora svoju ulogu u NATO shvata ozbiljno i odgovorno. Sa svoje strane Skupština Crne Gore aktivnostima Odbora za bezbijednost i odbranu i Stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO pokazuje posvećenost zajedničkim ciljevima. Mi ćemo koristiti svaku priliku, a NATO odbrambeni koledž i vaš boravak Crnoj Gori to svakako jesu - da ogromne NATO resurse i u znanju savladamo i upotrijebimo kako za dobro svoje države i dobrobit ostalih NATO članica, tako i za opšte dobro – zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore, uz uvjerenje da će u bližoj budućnosti NATO dobiti još prijatelja iz regiona, kao i da će Zapadni Balkan postati još bezbjednosno čvršće i sigurnije područje.

1806odbornatooficiri1

Brajović je učestvovao i u diskusiji vezano za glavne izazove zemalja Zapadnog Balkana na putu ka EU i NATO.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić u svom uvodnom obraćanju upoznao je članove NATO odbrambenog koledža sa aktivnostima Odbora za bezbjednost i odbranu u periodu od sticanja statusa nove članice Alijanse. U tom kontekstu, Stanišić je kazao da je demokratska kontrola oružanih snaga u Crnoj Gori sticanjem nezavisnosti dobila svoje suštinsko značenje i mogućnost demokratskog pristupa svim sferama bezbjednosti. Time je, kako je istakao, povećana odgovornost Parlamenta vezano za najosjetljivija pitanja sektora odbrane i bezbjednosti. Stanišić je konstatovao da članstvo Crne Gore u NATO dodatno ojačava stabilnost regiona, a time i cjelokupne Evrope. Kako je naveo, napredak Crne Gore u političkom smislu jasno pokazuje da su vrata Alijanse otvorena za zemlje aspirante, i dodao da će se Crna Gora snažno zalagati za njihovo članstvo u toj političko-bezbjednosnoj strukturi.

1806odbornatooficiri2

Članove NATO odbrambenog koledža interesovali su prioriteti Crne Gore kao nove članice Alijanse, te njen konkretni doprinos Alijansi i razvoju na svjetskoj sceni. Odgovarajući na pitanje, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu kazao je da je Crna Gora kredibilan i pouzdan partner NATO-a, čija se vrijednost kao članice najviše mjeri održavanjem mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Upitan koji su konkretni benefiti koje je Crna Gora dobila članstvom u NATO, predsjednik Odbora za bezbjednost Obrad Stanišić kazao je da su pozitivni efekti članstva brojni, te da se oni uglavnom odnose na priliv stranih investicija, sa posebnim osvrtom na Crnu Goru kao turističku destinaciju.

Misija NATO odbrambenog koledža je da doprinese efektivnosti i koheziji Alijanse kroz svoju ulogu koju ima kao centar za edukaciju i istraživanja o transatlantskim bezbjednosnim pitanjima.

Portal Analitika