Crna hronika

Medojević: U Crnoj Gori postoji OKG koja lažnim fakturama pljačka državu

Lider Pokreta za promjene (PzP) i funkcioner Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, tvrdi da u Crnoj Gori postoji organizovana kriminalna grupa (OKG) koja se bavi pranjem novca i utajom poreza.
Foto: Portal Analitika
Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

„U Crnoj Gori djeluje grupa međusobno povezanih kompanija koje imaju za cilj da prikazivanjem lažnih faktura izbjegnu plaćanje PDV-a, da onda fakturišu PDV, pa da firma koja je primi ne plati tu fakturu, niti PDV, a da zatim traži njegov povraćaj od Poreske uprave (PU), iako je zakonom predviđeno da PU mora da izvrši inspekciju. Ovdje, očigledno, inspekcije, nije bilo ili je bila fiktivna“, saopštio je Medojević na konferenciji za medije.

DF je, kaže Medojević, ove fakture dobio od insajdera Dejana Lakića, „ali ne direktno, već preko njegovih objava“.

„Sve ove fakture su uništene. One su poslate između nekoliko firmi – Voriors D.O.O, Trem Gradnja, IDES Studio, Slow Motion, Forits Grupa – koje se povezuju sa izvjesnim Ivanom Vukovićem, koji ih kontroliše. Sve one su blokirane, ali posluju – šalju fakture na izmišljenje robe i usluge, koje se ne plaćaju. Ove fakture su slate firmi PS Gradnja, jednoj od firmi koju kontrolišu druga grupa, izvjesna braća Petričević. Na tim fakturama je PDV. Firme ove braće ne plaćaju te fakture, niti PDV, a onda se obrate PU i traže povraćaj novca“, tvrdi Medojević.

On je rekao da su problemi u tom lancu nastali zbog toga što je došlo do sukoba oko raspodjle provizije, koja se kretala od dva do četiri odsto.

„Kad je došlo do sukoba, došlo je i do pokretanja nekih istraga, ali i pojave insajdera Lakića, koji danima zasipa javnost svojim objavama”, naveo je Medojević.

Sve ovo se, prema njegovim riječima, dešava pod okriljem vladajućeg režima.

„Postoje privilegovane grupe koje uz podršku direktora PU Miomira M. Mugoše i osobe zadužene za isnepcijske poslove, gospođe Martinović, omogućavaju ovim firmama da izbjegavaju plaćanje PDV-a i da podižu gotovinu s računa“, istakao je Medojević.

Jedan od učesnika u ovom lancu bio je, prema njegovim riječima, pokojni zamjenik direktora PU, Sreten Grebović.

„On se, po zvaničnoj verziji, ubio, a postoje i indicije – istraga još traje – da je ubijen, jer nije htio da učestvuje u ovome, već da objavi šta se stvarno radilo i kako se pljačkala država“, zaključio je poslanik DF-a.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Posmatrač
18.06.2019. 15:26

Ne možeš ti njima razlučiti Medo,,k Loše je podignuto na nivo opšteg, tako da javnost na njega reaguje tupo. Utoliko je to onda pobeda Lošega, jer ako nema protivljenja Lošemu, ako se ne čuje nikakva reakcija, onda to jeste pobeda Lošega. U totalitarnim režimima je banalizovanje negativnih pojava uvek bilo licemerje. A svi su uvek znali da se lagalo od jutra do mraka, da su lagali svi, i političari, i štampa, pa i sam narod je na laži odgovarao lažima. rekao jedan profesor,,

9
94
A A oni miloni od GRU???
18.06.2019. 12:53

A za one milone od GRU za DF i tebe , koje ste dobili od Kremlja, za terorizam, takođe nije plaćen "porez državi". Pola ste dali za terorizam a drugu polovinu stavili u džepove ti i Mandić. Katnić reče da Knežević nije uzeo ni jedan dolar. A ostali??? Branko, Stražinja, Peđa, Koča, Branka, Jočićeva...???

116
10