Fudbal

Uhapšen Mišel Platini!

Bivši predsjednik UEFA-e Mišel Platini uhapšen je u predgrađu Pariza zbog sumnji u korupciju u slučaju dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru. Uhapšena je i Sofi Dion, savjetnica bivšeg francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija, a njegov sekretar Klod Gijon je priveden na ispitivanje.
Uhapšen Mišel Platini!
Sportski portali Izvor

Platini je bio predsjednik UEFA-e od 2007. do 2015. godine, kad mu je FIFA-in Odbor za etička pitanja zabranio rad u fudbalu zajedno sa Sepom Blaterom koji mu je nezakonito 2011. godine isplatio dva miliona dolara. Godinu dana ranije Katar je dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine, a FIFA sumnja da je dodjela domaćinstva bila namještena.

Bivši neimenovani član tima koji je sastavljao kandidaturu Katara tvrdio je da je nekoliko afričkih fudbalskih zvaničnika dobilo 1,5 miliona dolara da glasaju za Katar. U martu 2014. godine otkriveno je da je bivši predsjednik CONCACAF-a dobio dva miliona dolara od jedne katarske kompanije, a taj slučaj američki FBI još istražuje.

Pet od šest najvećih FIFA-inih sponzora - Sony, Adidas, Visa, Hyundai i Coca-Cola - tražili su od FIFA-e da istraži navodne optužbe da je Katar nezakonito dobio domaćinstvo, a potpredsjednik FIFA-e Džim Bojs rekao je da će podržati novo glasanje ako se optužbe potvrde. FIFA je provela internu istragu, ali je, očekivano, zaključila da je sve bilo čisto.

Blater direktno optužio Platinija

Iako je u početku optužio "rasističke britanske medije" za hajku protiv Katara, Sep Blater je u nedavno izdatoj autobiografiji optužio Katar za podmićivanje, a Francusku za ilegalne aktivnosti.

"Bio je to sudar stvarnosti i političkog pritiska. Da je pročitan i usvojen, Katar nikada ne bi bio domaćin. Međutim, Katar je svojim milionskim ulaganjima u francuske vazduhoplove i Pari Sen-Žermen pridobio masu zagovornika. Čak je i tadašnji francuski predsjednik Nikolas Sarkozi nagovarao svoje istaknute fudbalske poznanike da glasaju za Katar. I Mišel Platini imao je svoje prste u cijelom predizbornom i izbornom procesu", napisao je Blater.

Mišel Platini je u sklopu ove istrage dao iskaz u decembru 2017. godine kad je priznao da je glasao za Katar. Kako piše Le Monde, koji je u posjedu arhivskih dokumenata iz kancelarije tadašnjeg francuskog predsjednika, Nikolas Sarkozi je u novembru 2010. godine, deset dana prije glasanja o domaćinstvu, organizovao ručak u Elizejskoj palati. Tamo su bili Sarkozi, njegova savjetnica i sekretar, Platini, tadašnji katarski emir Tamim Ben Hamad Al Tani te njegov premijer i ministar vanjskih poslova.

"Nijesam znao da će ljudi iz Katara biti na tom ručku. No, kad sam saznao, pretpostavio sam da predsjednik od mene očekuje da glasam za njih. Nikad to nije izričito tražio, ali to se od mene očekivalo. Nakon sastanka sam sve javio Sepu Blateru", rekao je tada Platini za Le Monde.

Ručak u Jelisejskoj palati sumnjiv je godinama

Francuske vlasti istražuju efekte tog sastanka u francuskoj predsjedničkoj palati. Ručak je istražiteljima sumnjiv već devet godina, a osam mjeseci nakon što je do njega došlo, PSŽ je prodat Qatar Sports Investment-u za 76 miliona eura plaćenih u komadu. PSŽ je od 2006. godine bio u vlasništvu američkog fonda Colony Capital koji je u Francuskoj predstavljao Sebastijan Bazin.

On je Sarkozijev dugogodišnji prijatelj, a 2017. godine Sarkozi je postao član Upravnog odbora grupacije Accor Hotel čiji je izvršni direktor upravo Bazin. Dvije godine kasnije Accor je postao jedan od sponzora na dresu PSŽ-a i reklamu plaća 50 miliona eura godišnje.

Francuska policija istražuje i je li sporni ručak u Parizu imao veze s osnivanjem televizijskog kanala BeIN Sports koji je dio Al-Jazeer-e, a predsjednik je Naser Al-Kelaifi, vlasnik PSŽ-a koji je takođe vrlo blizak sa Sarkozijem.

Portal Analitika