Crna hronika

Atlas Grupa: Krivična prijava protiv Katnića i ostalih zbog nezakonitog sporazuma sa Đurđićem

Odbrana predsjednika Atlas Grupe dr Duška Kneževića podnijela je danas Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Milivoja Katnića glavnog specijalnog državnog tužioca, Stojanke Radović specijalnog državnog tužioca, Biljane Uskoković sudije Višeg suda u Podgorici, Mirka Radonjića stečajnog upravnika Atlas banke i više drugih za sada NN izvršilaca.
Atlas Grupa:  Krivična prijava protiv Katnića i ostalih zbog nezakonitog sporazuma sa Đurđićem
Portal AnalitikaIzvor

Krivična prijava protiv njih je podnijeta zbog nezakonitog sporazuma o priznanju krivice sa bivšim direktorom Atlas banke Đorđem Đurđićem, odnosno postojanja osnovane sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivično djelo Zloupotrebe službenog položaja iz člana 416 stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore.

“Oni su zaključili nezakonit sporazum na štetu Duška Kneževića, koji je kao takav nezakonito prihvaćen od strane Višeg suda u Podgorici, iako im je bilo poznato da u konkretnom slučaju Đurđić nije izvršio krivično djelo za koje se teretio, kao i da im je bilo poznato da su u periodu od 20. aprila 2019. do dana 04. juna 2019. godine, kada je zaključen sporazum o priznanju krivice, više drugih za sada NN lica vršili pritisak na Đurđića da zaključi sporazum, što je on  04. juna 2019. godine i učinio”, naveo je u krivičnoj prijavi advokat Zdravko Đukanović.

U konkretnom slučaju, Katnić je  izdao nalog Stojanki Radović da zaključi nezakoniti sporazum sa Đurđićem, što je Stojanka Radović i učinila, da bi potom Biljana Uskoković 13. juna, kao postupajući sudija Višeg suda u Podgorici, prihvatila dostavljeni sporazum, iako za njegovo zaključenje nije bio ispunjen nijedan zakonom predviđen uslov.

“Prije proglašenja sporazuma stečajni upravnik Mirko Radonjić izdao nezakoniti nalog advokatu Vladanu Đuranoviću da ne postavi nikakav imovinsko pravni zahtjev, što je suprotno odredbama Krivičnog zakonika. Po tom nalogu je Đuranović i postupio. Odbrana posebno naglašava da je Đurđić ranije, pred Privrednim sudom Crne Gore, kao i na saslušanjima u policiji i tužilaštvu, tvrdio da nije izvršio krivično djelo i da je u konkretnom slučaju izdat samo nacrt garancije”, ističe u krivičnoj prijavi advokat Đukanović.

 

Portal Analitika