Crna hronika

Srpski policajci će ljetos raditi na crnogorskom primorju

Ove godine, osme zaredom, policajci iz Srbije će biti upućeni na rad u Crnu Goru tokom narednih ljetnjih mjeseci, gdje će na primorju zajedno sa crnogorskom policijom raditi na prevenciji i suzbijanju kriminala, saopšteno je na sastanku pomoćnika direktora Uprave policije Nikole Janjuševića i direktora Direkcije policije MUP-a Srbije Vladimira Rebića.
Srpski policajci će ljetos raditi na crnogorskom primorju
Portal AnalitikaIzvor

Njih dvojica su potpisali Protokol o saradnji tokom ljetnje turističke sezone.

Osim Srbije, crnogorska policija u cilju ostvarivanja efikasnije međunarodne policijske saradnje i ove turističke sezone će ugostiti kolege iz Italije, Hrvatske, Albanije, Sjeverne Makedonije a ove godine po prvi put policajce iz Rumunije. Oni će tokom ljeta biti radno angažovani na crnogorskom primorju i sa službenicima crnogorske policije.

Službenici Uprave policije Crne Gore će po istom principu radno boraviti na hrvatskom primorju.

Iz UP podsjećaju da je projekat razmjene policijskih službenika počeo sa realizacijom 2012. godine i obuhvatao je kolege iz Hrvatske, Srbije i Albanije, a 2013. godine proširena je saradnja sa policijama Sjeverne Makedonije i Italije, dok je, kako dodaju,  ove godine crnogorska policija potpisala Memorandum sa Rumunijom, pa je sardanja proširena i sa ovom državom.

“Jedino sa policijom Hrvatske razmjena funkcioniše na bazi reciprociteta, dok iz ostalih pet zemalja policijski službenici radno borave na našem primorju. Dosadašnja praksa i iskustva koja se tiču saradnje policija i razmjene policijskih službenika ovih država u toku turističke sezone dali su jako dobre rezultate kako u prevenciji, otkrivanju i rasvjetljavanju krivičnih djela tako i u razvoju i jačanju kvalitetnih odnosa partnerskih policijskih službi”, zaključuju iz UP.

Portal Analitika