Politika

MALOKU: CPC postoji vjekovima i mora joj se vratiti imovina

Nije novina da Crnogorska Pravoslavna Crkva je postojala oduvijek i da ne može se smatrati obračunom sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom ako se zahtijeva autokefalnost CPC-a, ocijenio je kosovski politički analitičar Albinot Maloku.
MALOKU: CPC postoji vjekovima i mora joj se vratiti imovina
Portal AnalitikaIzvor

 “Crnogorski pravoslavci zbog uticaja i kontrole koju imaju od strane SPC-a ne mogu da prate njihove obrede, a, u nekim momentima i ne smiju iskazivati svoj vjerski identitet. Imovina, znači manastiri i crkve koje su pripadale CPC-u, a koje je okuprao SPC, mora se vratiti realnom vlasniku”, kazao je Maloku za Portal Analitika.

On je rekao da je imao priliku razgovarati sa Njegovim Blaženstvom Arhiepsikopom Cetinjskim i Mitropolitom Crnogrskim Mihailom, čovijekom kojem treba cijeniti i koji se iskreno bori za čuvanje identiteta crnogorskih pravoslavaca.

“To što je rekao predsjednik Đukanović u vezi uloge SPC-a nije nikakva novina. SPC kao stožer srpstva uvijek je imala svoju ulogu u kreiranju državne politike i da je duboko bila umiješana u političke vode na cijelom prostoru Zapadnog Balkana. Đukanović možda je i atesita ali ima obavezu da reguliše odnose vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Oni koji kažu da predsjednik Đukanović krši Ustav Crne Gore po pitanju situacije sa CPC-om u svakom pogledu griješe”, zaključio je Maloku.

Portal Analitika