Politika

Bećković: Podgorica je ponovo Titograd

Književnik Matija Bećković, gostujući u političkom magazinu Sedmica Radio Beograda 1, komentarisao je aktuelna dešavanja u vezi crkve u Crnoj Gori.
Bećković: Podgorica je ponovo Titograd
Sedmica Radio Beograda 1Izvor

Bećković smatra da se Podgorica vratila svom imenu Titograd i zbog toga, a po želji nekih drugih, napada Beograd koji čini sve za mir u regionu.

"To je Titograd, oni su se vratili svom starom imenu, a ne vjerujem da baš sami odlučuju što će da rade, a sebe su doveli u položaj da ne mogu reći ne i sve zavisi kakve će im sve zahtjeve neko uputiti, a oni će ih sigurno ispuniti", naveo je Bećković.

Prema njegovim riječima, krajnji cilj napada na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori je da se srpske svetinje na Kosovu daju kosovskoj državi.

"To je počelo sa Ukrajinom, pa se taj isti proces produžio prema Crnoj Gori, prema Makedoniji, a vjerovatno je cilj da se na Kosovu naše svetinje daju takozvanoj kosovskoj državi", istakao je Bećković.

On dodaje da su u istoriji postojali planovi da srpski narod nestane.

"Naš slučaj postaje jedinstven na svijetu – narod koji je bio žrtva genocida, naziva se genocidnim, narod koji je prvi ustao protiv fašizma i za koga je bila propisana kvota 100 za jednog, naziva se fašističkim", rekao je srpski književnik.

Bećković upozorava da su Srbi pravili greške na svoju štetu – zarad bratstva i jedinstva.

"Postoji naša krivica što nijesmo svoje žrtve popisali, što nijesmo svoja strateštva obilježili, što nijesmo istinu govorili, što smo tu istinu, bratstva i jedinstva radi, žrtvovali i svoje heroje i mučenike izjednačavali sa onima koji su ih pobili", zaključuje Bećković.

Portal Analitika