Region

Srbiji nema EU bez sporazuma sa Kosovom

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU koji će se održati 18. juna bit će dosta rasprave o zemljama regiona. Prije svega o davanju saglasnosti za otpočinjanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. No i Srbija je i u fokusu.
Srbiji nema EU bez sporazuma sa Kosovom
KlixIzvor

“Bez odlaganja da se zaključi sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum i to je neophodno kako bi Srbija i Kosovo napredovali na EU putu. Taj sporazum mora da riješi sva otvorena pitanja u skladu sa međunarodnim pravom, EU standardima i da doprinese regionalnoj stabilnosti”, stoji u jednom od predloženih zaključaka.

Ovaj navod iz nacrta zaključaka, koji će biti predmet rasprave na sastanku još je jedna jasna poruka da je dijalog i rješenje kosovskog problema za evropsku diplomatiju i dalje presudno za napredovanje Srbije ka EU.

Šefovi diplomatija raspravljaće o prilikama na Zapadnom Balkanu i trebalo bi da usvoje paket zaključaka o napretku i obavezama zemalja u procesu proširenja.

Osim na Srbiju i pitanje Kosova, izvještaj se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru i za svaku zemlju regiona bit će usvojen paket zaključaka. Sve što se usvoji na ministarskom nivou potom treba da se potvrdi 20. i 21. juna na sastanku šefova država i vlada EU.

Takođe za Srbiju se traži o napredak u oblasti vladavine prava, nezavisno sudstvo i mediji.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.