Politika

Stevović: Dobar imidž Crne Gore jača komplekse Beograda

Crna Gora je omiljeni dežurni krivac u Srbiji, a javni medijski prostor je zatrovan promovisanjem negativnih stereotipa za etničke Crnogorce što je počelo da se odražava i na njihovu bezbjednost. Sa druge strane, dio elite SPC koristi za realizaciju svojih ciljeva, kaže u intervjuu Pobjedi Nenad Stevović, publicista, istraživač i organizator crnogorske dijaspore.
Stevović: Dobar imidž Crne Gore jača komplekse Beograda
PobjedaIzvor

POBJEDA: Da li poruke koje idu prethodnih dana (od predsjednika Srbije, njegovog sekretara i ministara vojnog i spoljnih poslova) u kojima se omalovažava Crna Gora i njena nezavisnost govore o pravom stanju odnosa između dvije države?

STEVOVIĆ: Nedobronamjerne poruke upućene državi Crnoj Gori od strane predstavnika društvene i političke elite iz Beograda koje su kulminirale izjavama sa najvažnijih državnih adresa, oslikavaju temeljnu percepciju, konstantu, iskonski odnos Beograda prema nezavisnoj, suverenoj i demokratskoj Crnoj Gori.

Brzina napretka u euro-atlantskim integracijama, demokratizacija društva, poboljšanje životnog standarda građana i pozitivan međunarodni imidž Crne Gore, jačaju komplekse u Beogradu i ispoljavaju se političkim trikovima pojedinih ministara koji daju izjave van standarda diplomatske pristojnosti.

Ne treba zanemariti i činjenicu da je za Srbiju Crna Gora omiljeni dežurni krivac kada god želi da skrene pažnju domaće javnosti sa gorućih problema ili pokušava da završi politički posao iza zavjese, van očiju svojih kritičara.

POBJEDA: Pored toliko neriješenih pitanja između dvije države (državljanstvo, direktni platni promet, ne postupanje po Interpolovim potjernicama...) zašto su nesuglasice eskalirale na crkvenim pitanjima?

STEVOVIĆ: Zakon o slobodi vjeroispovijesti i riješeno crkveno pitanje po standardima koji omogućavaju vjerska prava svim svojim građanina je karika koja nedostaje u lancu zaokruživanja državnog i nacionalnog identiteta i suvereniteta Crne Gore. Ta karika omogućava vječno trajanje Crne Gore, a određeni centri u Srbiji žele njeno ograničeno trajanje.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika