Društvo

Joanikije: Ovo je zakon protiv SPC, hoće da otimaju hramove

Ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici održao se Trojičindanski sabor. Par hiljada vjernika ispunilo je plato ispred Hrama. Liturgija je počela u 9 sati, dok se povodom novog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovjesti okupljenima u 11 sati obratio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Iako je Mitropolija apelovala na građane da ne donose nikakva obilježja osim crkvenih mogli su se vidjeti srbijanske zastave sa četiri ocila, kao i zastave Kraljevine Crne Gore i Grčke. Skup je prošao mirno i bez incidenata.
Joanikije: Ovo je zakon protiv SPC, hoće da otimaju hramove
Portal AnalitikaIzvor

Ispred Hrama postavljen je štand na kojem se može potpisati podrška peticije protiv izglasavanja Vladinog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

MCP je organizovala prevoz iz drugih gradova, a prevoz su organizovale i pojedine političke partije. Pored mitropolita Amfilohija prisutan je veći broj episkopa. Među kojima i umirovljeni episkop Atanasije Jevtić.

"Predstavnici i najodgovorniji nosioci državne vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve. Mitropolija, eparhije, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda od kojih je više od 95 posto državljana Crne Gore. U sekularnoj državi u kojoj su crkve i vjerske zajednice odvojene od države više je nego jasno da se prijedlogom zakona priprema otimanje hramova, pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama", kazao je episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije.

vjernici-1

 

U liturgiji učestvuje vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, južnoamerički Kiril Bojović, raško-prizrenski Teodosije, kao i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, kao episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop MCP Metodije, rektor cetinjske bogoslovije Gojko Perović i brojno monaštvo i sveštenstvo.

Mitropolit SPC Amfilohije poručio je da su zlo, grijeh i smrt opaka zla koja gospodare ljudima u svijetu.

Mitropolit je pozvao one "koji bi da skrnave mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog da se vrate sebi i Bogu".

"Postoje dvije vrste sabora ovdje na zemlji. Sabor u ime božanske ljubavi, sabor koji je ovdje sabran, u ime Božije, ljubavi prema Bogu. I drugi, sabor oko demonske sile. Koja uništava i skrnavi ljudsko biće i zemaljske narode", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

"Taj zli sabor neprekidno progoni one koji se sabiraju u njegovo ime. Ali je Gospod rekao da se ne boje. On im daje snagu i pobjedu nad zlom. Tako i mi ovdje pred ovim Hramom se klanjamo Hristu Bogu, ljubavlju i prema onima koji nas mrze i koji nas progone i koji žele svoje lažne zakone da nameću narodima i crkvi Božjoj'', poručio je Amfilohije.

Povod organizovanja Sabora je Vladin Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Taj zakon izazvao je mnogo polemike u javnosti. MCP navela je da ukoliko se u ovom i ovakvom obliku usvoji u Skupštini Crne Gore, ''doveo bi u ozbiljna iskušenja Mitropoliju i sve pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, ugrožavajući im ime, dostojanstvo, predanje i imovinu, kao i povodom 800-godišnjice naših episkopija i autokefalnosti naše pomjesne srpske patrijaršije''. 

vjernici-1

 

"Mi arhijereji , sveštenici, monasi i monahinje, vjernici, članovi više od 600 crkvenih opština i crkvenih odbora, iz svih crkvenih ustanova u Crnoj Gori po svojoj savjesti I hrišćanskoj odgovornosti pred bogom i istorijom, dužni smo da sveukupnoj javnosti domaćoj i inostranoj ukažemo da prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koje je 16. maja 2019. godine utvrdila Vlada Crne Gore nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-herecgovačke koje imaju svoju osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kome se danas nalazi Crna Gora", kazao je obraćajući se vjernicima okupljenim na platou ispred hrama Hristvog Vaskrsenja episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije.

On navodi da je prijedlog zakona pripremljen jednostrano i isključivo od predstavnika Vlade Crne Gore. Dodao je i da njemu nije prethodio „istinski, javni, transparentni i stalni“ dijalog predstavnika države i državne vlasti sa predstavnicima njihove crkve i drugih vjerskih  zajednica.

Tvrdi i da su prekršene su brojne odredbe i obavezujuće propisane procedure. Crkva i vjerske zajednice su, prema njegovim riječima, bile deskriminisane od početka, kako je naveo, zakulisne pripreme veoma lošeg nacrta do utvrđivanja još goreg prijedloga zakona.

„I pored više zahtjeva predstavnicima naše crkve nije omogućeno učešće u radnoj grupi za izradu zakona. Do danas nije poznato ko su članovi radne grupe i da li ona uopšte postoji. Ni u jednoj fazi ovoga postupka nijesmo imali pravo na učešće što predstavlja presedan svoje vrste. Predstavnici i najodgovorniji nosioci državne vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve. Mitropolija, eparhije, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda od kojih je više od 95 posto državljana Crne Gore“, naglasio je Joanikije.

Dodaje i da zakon nije u funkciji civilizovanog i pravno utemeljenog regulisanja prava na slobodu vjeroispovjesti i pravnog položaja crkve i vjerskih zajednica već, kako kaže, isključivo protiv crkve i elementarnih prava i sloboda pravoslavnih sveštenika i vjernika koje im, prema njegovim riječima, pripada i po božjem i po ljudskom pravu.

Kazao je da je pravo na slobodu vjeroispovjesti ili uvjerenja sudeći po tim izjavama samo sredstvo da se ostavruju ideološki i politički ciljevi. I to sve, navodi on, da bi se sa pozicija javne vlasti kršio Ustav Crne Gore i „na brutalan i nasilan način kako je najavljeno sa najvažnijih državnih adresa stvarala lažna crkvena organizacija kao državna vjerska zajednica“.

„I u sekularnoj državi u kojoj su crkve i vjerske zajednice odvojene od države više je nego jasno da se prijedlogom Zakona priprema otimanje hramova, pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama“, istakao je episkop budimljansko-nikšićki

On je naveo da postoje i druga pitanja koja, kako kaže, duboko vrijeđaju dostojanstvo kazavši da se crkva i vjerske zajednice na prikriven način prikazuju kao kriminalne organizacije. Stvar je, ističe on, dovedena do apsurda jer se crkva „koja je vjekovima sa svojim narodom i dobrotvorima gradila, čuvala i obnjavljala svetinje služeći u njima svete službe božije“ optužuje da je, prema njegovim riječima, navodno nezakonito stekla pravo svojine nad pravoslavnim hramovima i crkvenim zemljištem iz vremena Kraljevine Crne Gore.

„I umjesto da kao i sve druge države u evropi državna vlast u crnoj gori izvrši restituciju i obeštećenje za imovinu koja je od pravoslavne crkve, rimo-katoličke crkve i islamske zajednice oduzela komunistička vlast danas se priprema oduzimanje svetinja i pljačka crkvene imovine od strane sekularne državne vlasti“, kazao je Joanikije.

Portal Analitika