Društvo

Krivolovcima se staje na put: Zaplijenjena nelegalna oprema, izrečene novčane kazne

Kako bi zaustavili nezakonit ribolov, o kome se prethodnih godina puno pričalo, a malo šta preduzimalo da se spriječi, a počinioci kazne, inspekcijske službe su konačno počele da organizovanim aktivnostima kontrolišu morsku obalu. U prethodnom periodu otkriveno je više krivolovaca, zaplijenja oprema koja se koristi za nelegalan ribolov, izrečene novčane kazne.
Krivolovcima se staje na put: Zaplijenjena nelegalna oprema, izrečene novčane kazne
Portal AnalitikaIzvor

U skladu sa tim juče je uz asistenciju Uprave policije, i u saradnji sa Institutom za biologiju mora iz Kotora, inspektor za ribarstvo sa ekipom Stop krivolovu i predstavnikom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kontrolisao teren na potezu Kotor, Stoliv, Prčanj, Perast, Risan, Lipci, Kostanjica u cilju lociranja i uklanjanja nelegalnih ribarskih alata.

“Tokom akcije na pomenutim lokacijama je pronađeno šest vrša, jedan parangal sa oko 150 udica i nešto preko kilometar mreža, neobilježenih i nelegalno postavljenih. Sav nelegalni alat je kasnije uništen, riba koja je pronađena je vraćena u more”, saopštili su iz građanskog pokreta Stop krivolovu.

Osim tog dijela crnogorske obale, inspektorka za ribarstvo je u saradnji sa pripadnicima barske policije obavila detaljnu kontrolu plovila i osoba na potezu Bar-Ulcinj do granice sa Albanijom.

krivolovac

Akcija je trajala od ranih jutarnjih sati,pri čemu je kontrolisan veći  broj plovila i lica,a konstatovani prekršaji su kažnjeni novčano.

“Raduje podatak da je ogromna većina kontrolisanih bila ispravna, a djelatnosti u zakonskim okvirima, što za ovaj dio obale u nekim ranijim godinama i nije bio slučaj”, navode iz pokreta Stop krivolovu.

Dodali su i da su na Luštici primijećeni  dinamitaši,te je i policija krenula ka terenu, da bi pretražila teren, ali ipak nijesu uspjeli da počinioce zateknu na djelu. Policiji je, kako tvrde, u Stop krivilovu, u ovom slučaju posao otežavao nepristupačan terena, a pretpostavlja se da su dinamitaši bili obaviješteni da je slučaj prijavljen policiji.

krivolovci-4

“Prije nekoliko dana, tačnije u srijedu, između Jaza i Trstena, uočena je osoba kako roni pod punom opremom, o čemu je obaviještena policija. Kad je primjetio da mu se približava policija, za sada nepoznata osoba, je bacila opremu, otrčao do auta, i pokušao da pobjegne. Poslije nekog vremena, izašao je uz vozila i ne obazirući se na pozive policije da stane, pobjegao pješke. Tom prilikom izgubio je mobilni telefon i majicu”, kazali su u Stop krivolovu.

krivolovci-2

Isto veče, po prijavi da su u Šušnju primijećene osobe koje su ronile uz lampu, pripadnici policije Bar sustigli na lice  na licu mjesta, i zatekli osobu kako izlazi iz mora, ali bez opreme.

krivolovci-6

"Odbacivanje nelegalne opreme je postalo hit ove sezone,jer više niko od pomenutih ne zna sa koje strane će se pojaviti policija,pa i na najmanju sumnju da je u problemu,odbacuje se sve,i po starom dobrom običaju " Ne znam ništa,nisam ja odavde" pokušavaju izbeći zaslužene kazne", zaključuju u Stop krivolovu.

Portal Analitika