Crna hronika

Detalji: Vujačića terete za ubistva Ilića, Kalezića, Tasića i Cvetanovića

Podgoričanina Marjana Vujačića (34), koji je uhapšen u srijedu u Novom Sadu zbog sumnje da je 2017. godine u Vranju sa više hitaca iz vatrenog oružja ubio Jugoslava Cvetanovića, srpske vlasti sumnjiče za najmanje četiri teška ubistva.
Detalji: Vujačića terete za ubistva Ilića, Kalezića, Tasića i Cvetanovića
PobjedaIzvor

Prema saznanjima Pobjede, Vujačića, osim za likvidaciju Cvetanovića u Vranju, terete za ubistva Veselina Kalezića u Podgorici, Mila Ilića, takođe u Podgorici i Gorana Tasića u Amsterdamu. O optužbama na račun Vujačića obaviještena je i crnogorska policija, s obzirom na to da se radi o našem državljaninu i da su dvije likvidacije počinjene na crnogorskoj teritoriji. Dvije policije označile su Vujačića kao ,,plaćenog ubicu“.

ČOVJEK KLANA - Intenzivnim radom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije došlo se do saznanja da bi M. V. mogao biti odgovoran za još tri ubistva, od kojih su dva počinjena u Crnoj Gori, a jedno u Holandiji.

Osumnjičenom M. V. je od strane Višeg suda u Beogradu određen pritvor do 30 dana - navode u MUP-u Srbije. Prema operativnim podacima, Vujačić slovi za osobu blisku ljudima iz vrha škaljarskog klana, a bio je angažovan i od kriminalnih struktura sa kojima kotorska ekipa sarađuje.

Najozloglašeniji među njima je zemunski klan, na čijem čelu je Beograđanin Luka Bojović, za kojeg se vjeruje da je naručio i platio ubistvo Jugoslava Cvetanovića, kako bi osvetio likvidaciju njegovog brata Nikole. Za smrt njegovog brata Nikole, osuđen je Saša Cvetanović, koji je počinio zločin 29. aprila 2013. godine u Beogradu. Istražitelji vjeruju da je Bojović, kako bi osvetio brata, angažovao Vujačića, koji je 27. septembra 2017. godine u Vranju, sa više hitaca iz vatrenog oružja, ubio tridesetogodišnjeg Jugoslava Cvetanovića. Neposredno prije ubistva Jugoslava, njegov brat Saša tokom suđenja tražio je od srpskih vlasti da mu zaštite brata jer je tvrdio da će biti ubijen.

SERIJA UBISTAVA Saši Cvetanoviću lisice su stavili podgorički policajci 29. avgusta 2013. godine, a srpskim vlastima izručili ga u januaru 2014. godine. Prema optužnici srpskog tužilaštva, Saša Cvetanović je po nalogu Slobodana Šaranovića iz Danilovgrada ubio Nikolu Bojovića za 30.000 eura.

Šaranović je to učinio kako bi se osvetio za ubistvo brata Branislava Šaranovića, koji je, kako je vjerovao, ubijen po nalogu Beograđanin Luke Bojovića. Slobodan Šaranović ubijen je 11. marta 2017. godine u Budvi, a njegov brat 8. oktobra 2009. godine u Beogradu. Vujačić se tereti i za ubistva dvojice Podgoričana, za koje crnogorska policija tvrdi da su bili bliski kavačkom klanu. Prema sumnjama istražitelja, Vujačić je 19. novembra prošle godine ubio Veslina Kalezića (47) ispred lokala ,,Level“ na Starom aerodromu. Kalezić, koji se u policijskim evidencijama vodio kao član kavačkog klana, ubijen je oko 17.30 sati.

Policija je pronašla zapaljeno vozilo u selu Botun u Zeti, koje je korišćeno u zločinu. Kalezić je osuđivan zbog ubistva u centru Podgorice sredinom devedesetih godina. Tada je, kako se sumnja, pucao u jednog mladića, a hapšen je i u januaru 2015. zbog sumnje da je bacio eksplozivnu napravu na kuću u Zagoriču u kojoj je stanovala J. J. sa kojom je bio u emotivnoj vezi. Nedugo nakon incidenta sa bombom, Kalezić je uhapšen u centru Podgorice jer je udario komandira Interventnog voda policije I. R.

Četiri mjeseca kasnije, 29. aprila, isto usred dana, kako istražitelji sumnjaju, Vujačić je na nekoliko stotina metara od porodične kuće ubio Mila Ilića, unuka poznatog istoimenog podgoričkog ključara. Ilić je, kako je pokazala istraga, bio upleten u poslove kriminalne grupe poznate kao kavačani i za njih obavljao određene poslove.

Kako se sumnja, Ilića je tog kobnog dana neko pozvao na telefon, zbog čega je i izašao iz kuće, nakon čega je ubica ispalio više projektila u njega.

Vujačić se tereti i za likvidaciju kontroverznog biznismena Gorana Tasića (46) 15. marta, prošle godine u Amsterdamu. Tasić je likvidiran samo sat nakon što je sletio u Holandiju. Policija pretpostavlja da je Tasić naveden u ulicu Piet Mondrianstraat, gdje je upucan. I holandska i srpska policija sumnjaju da se Tasić bavio trgovinom droge i da je to motiv ubistva.

Srpski mediji prilikom izvještavanja o ovom zločinu, naveli su da se Tasić kretao u krugovima Srba i da se pretpostavlja da je počinilac srpskog porijekla. Glavni tužilac u sudskom okrugu Amsterdam raspisao je nagradu od 20.000 eura za informacije koje će dovesti do razrješenja ovog slučaja. Istražitelji vjeruju da bi, nakon hapšenja Marjana Vujačića i njegovog dugotrajnog ispitivanja koje slijedi, mogla da se ubrzaju ili okončaju istrage brojnih zločina koji su se desili u ratu mafijaških klanova na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Portal Analitika