Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Volite svoj grad i svoju zemlju, ali se borite protiv svake vrste kolektiviteta koji ograničava vašu slobodu

Volite svoj grad i svoju zemlju, ali se borite protiv svake vrste kolektiviteta koji ograničava vašu slobodu

“Izuzetno sam srećan što mi je pripala čast da vam se danas obratim i da se nađem oči u oči ne samo sa onima kojima pripada budućnost, nego sa onima koji su najbolji među onima kojima pripada budućnost našeg grada i naše države. Inspirisan time, danas neću čitati govor koji sam pripremio, već želim da vam ovom prilikom pošaljem nekoliko poruka za koje smatram da su važne, ne samo danas, već su važne u kontekstu svega onoga što vas čeka u životu”, istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na dodjeli nagrada najboljim podgoričkim srednjoškolcima na manifestaciji “Dan najboljih”.
Volite svoj grad i svoju zemlju, ali se borite protiv svake vrste kolektiviteta koji ograničava vašu slobodu
Portal AnalitikaIzvor

Gradonačelnik se prisjetio vremena u kojem je on bio maturant govoreći o godinaama koje su pogađale različite društveno političke turbulencije. „Jako mi je drago što je ova slika koju danas gledamo mnogo drugačija od one koju ja pamtim. Moja poruka vama je da se ne trkate sa životom i da ne gubite vrijeme. Uživajte u slobodi, prije svega, pravite gluposti jer imate pravo na njih, a imaćete pravo sve manje, ali svakoga dana učinite nešto što će taj dan da učini smislenim, jer je taj dan nešto što vam niko neće vratiti. Volite svoje najbliže, volite svoj grad i svoju zemlju, ali se borite protiv svake vrste kolektiviteta koji ograničava vašu slobodu. Proširite svoje vidike, putujte, otkrijte svijet, ali samo da biste se vratili u Crnu Goru da zajedno gradimo bolju budućnost”, naglasio je gradonačelnik Vuković.

“Radujte se svojim uspjesima, ali nikada nemojte prestati da budete nezadovoljni sobom i nemojte se miriti sa onim kako stoje stvari, jer uvijek mogu biti bolje. Nije bitno da budete najbolji, bitno je samo da date svoj maksimum i najbolje od sebe u svemu što radite. To je ono čime sam se i ja vodio i zato mi nikada nije bilo žao kada nijesam uspio u nekoj namjeri koju sam imao, jer sam znao da sam dao svoj maksimum.

Ako vas životni put odvede do vrha, nikada nemojte zaboraviti one ispod sebe, a pogotovo one koji su na dnu, jer život ima smisla jedino ukoliko dijelimo svoje uspjehe sa ljudima do kojih nam je stalo. Sjutra kada budete najuspješniji ili najbolji, nemojte zaboraviti one koji iz subjektivnih ili objektivnih razloga nijesu dostigli visine na kojima ćete se vi kretati.

Najveća odgovornost pripada najboljima, dakle, vama i zato sjutra i preksjutra i svakoga dana svog života molite i biće vam dato, tražite i naći ćete, kucajte i biće vam otvoreno”, zaključio je on.

Najbolje srednjoškolce pozdravio je direktor Direktorata za srednje obrazovanje Ministarstva prosvjete Veljko Tomić, kao i Vladimir Laković, maturanti Gimnazije Slobodan Škerović ispred nagrađenih učenika.

Podsjećamo, svečanost je prije dva dana upriličena i za najbolje učenike osnovnih škola kada je nagrađeno 345 učenika dobitnika diplome Luča i 9 učenika koji su osvojili neko od prva tri mjesta na Državnom takmičenju.

Portal Analitika