Društvo

Nuhodžić: Svi subjekti društva su značajna karika u lancu bezbjednosti saobraćaja

U Crnoj Gori u 2018. nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, a  u svakom konkretnom slučaju procjena bezbjednosnih okolnosti i preduzetih bezbjednosnih mjera od pripadnika Policije bila je opravdana i u najboljem interesu naših građana, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludih Nuhodžić predstavljajući danas u Skupštini Izvještaj o primjeni Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama za prošlu godinu. 
Nuhodžić: Svi subjekti društva su značajna karika u lancu bezbjednosti saobraćaja
Portal AnalitikaIzvor

„U 2018, Policija je izvršila 518 obezbjeđenja javnih okupljanja i 831 obezbjeđenje javnih priredbi“, istakao je ministar, navodeći organizacije proslove Nove godine u crnogorskim gradovima i proslave vjerskih praznika, te šestog po redu „Montenegro Prajda“, kao i 16 međunarodnih i četiri domaće utakmice, kao neka od najznačajnijih javnih okupljanja i javnih priredbi povećanog rizika koje su službenici Uprave policije obezbjeđivali u prethodnoj godini.

Izrazivši zadovoljstvo postignutim rezultatima, u ovoj oblasti, on je kazao da je na ovaj način obezbijeđena Ustavom zagarantovana sloboda okupljanja, kao jednog od najvažnijih prava čovjeka i građanina u društvu koje počiva na  principima demokratije, a, sa druge strane, obezbijeđeno da se ne ugroze prava onih građana koji nijesu bili učesnici javnih okupljanja.

„Kada se govori o javnim okupljanjima i uopšte o obezbjeđivanju javnog reda i mira i ukupne bezbjednosti, po svim aspektima, najviše izazova, svakako, donosi ljetnja turistička sezona, a tokom ljetnjih mjeseci održani su muzički festivali koji se po posjećenosti mogu mjeriti sa svim regionalnim i evropskim muzičkim manifestacijama“, kazao je ministar Nuhodžić.

 Nuhodžić: Svi subjekti društva su značajna karika u lancu bezbjednosti saobraćaja

„Svi subjekti društva su značajna karika u lancu bezbjednosti saobraćaja i zato je potrebno da se svi angažujemo i damo doprinos da se smanji mogućnost saobraćajnih nezgoda“, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić predstavljajući u Skupštini Izvještaj o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima za 2018. 

Ministar je saopštio da je neznatno povećan broj saobraćajnih nezgoda (za 3,4 odsto u odnosu na 2017. godinu), dok je za 23,8 odsto smanjen broj smrtno stradalih lica u odnosu na 2017. godinu (u 2018. je registrovano 48 poginulih lica, a u 2017. ih je bilo 63). Broj teže povrijeđenih lica je smanjen za 9,5 odsto, a broj lakše povrijeđenih lica za oko 2 odsto u odnosu na godinu ranije. U tom kontekstu, konstatovao da je Saobraćajna policija u proteklom periodu postigla veoma dobre rezultate, što ilustruje činjenica da je za deset godina na crnogorskim putevima broj smrtno stradalih lica smanjen za 50 odsto.

Nuhodžić je posebno ukazao na značaj edukativno-preventivnih aktivnosti koje se sprovode u saradnji sa civilnim sektorom i medijima, pojačanih kontrola saobraćaja, kao i edukacije službenika. Govoreći o tehničkoj opremljenosti, ministar je kazao da će u narednom periodu prioriteti u radu Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije biti realizacija projekata instaliranja stacionarnih sistema i sistema video nadzora nad radom stanica za tehnički pregled vozila, nabavka savremenih uređaja i novih vozila za evidentiranje prekršaja u pokretu (tzv. presretača), kao i nadogradnja postojećih i izrada novih elektronskih evidencija u okviru aplikacije „Saobraćaj“.

Nadalje, naglasio da će Koordinaciono tijelo za bezbjednost saobraćaja, na čijem je čelu, nastaviti da radi na uspostavljanju bolje i efikasnije saradnje među svim institucijama nadležnim za bezbjednost saobraćaja, kao i iniciranju i sprovođenju preventivnih i drugih aktivnosti sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i unapređenja bezbjednosti saobraćaja.

„Apelujem na sve učesnike u saobraćaju, posebno mlade, da ne voze pod dejstvom alkohola, da vezuju sigurnosni pojas, da tokom vožnje ne koriste mobilni telefon, da ne prekoračuju brzinu kretanja, da ne voze neispravna vozila, jer samo tako čuvaju u svoje i tuđe živote“, kazao je Nuhodžić.

Portal Analitika