Kultura

Borba do totalnog uništenja

Poslije ovakve završnice i podviga scenarista čiji su laptopovi ubojitiji od oružja – samo možemo da aplaudiramo jednoj od najubojitijih TV drama godine 

Borba do totalnog uništenja
Objektiv/PobjedaIzvor

Ozbiljno... Što je toliko smiješno u vezi sa mirom, ljubavlju i razumijevanjem? Zašto ih ljudi ne žele? Pitate se ovo slušajući „Peace, Love and Understanding“ Elvisa Kostela u finalu četvrte sezone „Billionsa“. I smijete se ko zna koji put toksičnim potezima njenih junaka, svjesni da se Čak Rouds i Bobi Ekselroud nikad, ali baš nikad neće zapitati ništa slično. 
Naravno, to jeste loše za njih, ali je dobro za Šoutajmovu dramu koja ni nakon četiri sezone nije izgubila oštrinu sa početka.

Obavezna trojka
Da bi veteranski šou poput „Billionsa“ isporučio ubjedljivu sezonu, njegovi kreatori moraju da štrikiraju tri stavke. Prvo, moraju da zadrže prepoznatljivu atmosferu zbog koje se fanovi osjećaju kao da su kod kuće. Drugo, boravak na poznatoj teritoriji moraju da začine izuzetnim novim podzapletima i „zanimacijama“ za glavne likove. 
I treće i najvažnije: moraju da pripreme finale koje na zadovoljavajući način uvezuje sve prethodne zavrzlame i priprema teren za još jednu nezaboravnu sezonu. Malo je reći da je 12. epizoda „Extreme Sandbox“, kruna iovako sjajne četvrte sezone – obezbijedila takav finiš. 
Pritom, podvig kreatora Endrjua Rosa Sorkina, Dejvida Levijena i Brajana Kopelmana je utoliko veći zbog toga što vraćanje Čakovog i Bobijevog starog, tobož „prevaziđenog“ rivalstva na fabrička podešavanja obećava odličan nastavak.
Bankrot morala
Ubjedljivo finale prepoznaje se po dobrom obrtu, a završnica ove sezone „Billionsa“ imala ih je minimum tri. Prvi je uslijedio kada je Bobi zatražio Čaku da uhapsi Tejlor, ali da ne podiže optužnicu. Recimo da potpuno razumijemo Roudsovu rečenicu: „Reklamirao si mi ovo kao skalpovanje na Vol stritu, a sada kada krećem da friziram – kažeš mi da stanem.“ 
Koliko god poznavali Bobija i njegovu monstruoznu osvetoljubivost, ipak nijesmo očekivali da pod uništavanjem Tejlor podrazumijeva i bankrot njihove firme – i njihov povratak na staro radno mjesto u njegovoj kompaniji „Axe Cap“.
Drugo iznenađenje priredio je Čak. Podvaljujući nesrećnom Brajanu Konertiju demonstrirao je, ko zna koji put, da njegova sorta ne uzima taoce. Jadni Konerti... Čak ga je pretvorio u malog sebe. Konerti je prvi put prekršio zakon da bi sačuvao pravdu. Izgubio je rat samo zbog nedostatka iskustva. 
Treći obrt je žila kucavica pete sezone. Vendi na koncu ostavlja Čaka zbog toga što nije uradio ništa da je spasi. Shvata da sačuvanu licencu i neokaljanu reputaciju duguje Bobijevoj „donaciji“ medicinskom bordu. 

billions-s04-finale-2

Krv u vazduhu
Lud od bijesa, da bi se osvetio Bobiju, Čak prekida da igra za njega. Saopštava Tejlor Ekselroudov plan i predlože im da prihvate ponudu kako bi iznutra, uz njegovu pomoć, uništili „Axe Cap“. Tejlor, naravno, pristaje. No, ne samo da bi uništili Bobija.
Fenomenalna feel good scena u finišu prikazuje Bobija kako grli Tejlor i želi im „dobrodošlicu kući“, na što dobija odgovor: „Srećni što smo tu.“ Iza njega je vojska sastavljena od Vagsa, Dollar Billa, Vendi, Bena... Iza njih stoji beskrajno vjerna četvorka: Mafi, Loren, Sara i Vinston. Samo je Bobijevo lice potpuno zadovoljno. Svi ostali se mršte. Vazduh miriše na krv.
Poslije ovakve završnice, niza sjajnih rolerkoster epizoda, hipnotišućeg soundtracka, neprikosnovene glumačke ekipe i podviga scenarista čiji su laptopovi ubojitiji od oružja – samo možemo da aplaudiramo jednoj od najboljih serija godine i grizemo nokte do početka pete sezone. A tada... Neka igre do totalnog uništenja počnu. M. I.-N.
 

Portal Analitika