Kultura

Doktorat u najavi

Hoće li nam ikad dosaditi da se onesvješćujemo od glume Meril obožavane Strip? Užitak u gledanju njene istovremeno tragične i komične Meri Luiz je nevjerovatan

Doktorat u najavi
Objektiv/PobjedaIzvor

Ako pripadate manjini koja nije željela drugu sezonu HBO serije „Big Little Lies“, baš zbog toga što je prva bila tako đavolski pametno, lijepo i vješto zaokružena – slobodno možete da odahnete. Kada pogledate „What Have They Done?“, prvu od novih sedam epizoda, bićete veoma zadovoljni. I spremni da priznate da nijeste mogli ni da naslutite da je ipak ostalo mnogo toga da se kaže o petorki iz Montereja.

big-little-lies-s02e01-1

Sumnjiva smrt
Sastav Monterey 5 možda podsjeća na Maroon 5, ali uopšte nije tako lepršav i sladunjav kako zvuči. Malo mjesto na obali Kalifornije jedva je dočekalo da ovim nadimkom etiketira pet dama koje su svjedočile pomalo sumnjivoj smrti uglednog člana zajednice.
Kao što znaju svi koji su hipnotisano pratili režiserske majstorije Žan-Marka Valija, u finalu prethodne sezone stradao je Peri (Aleksander Skarsgard), nasilni suprug Selest (Nikol Kidman) i silovatelj njene prijateljice Džejn (Šajlin Vudli). Dok se svađao sa suprugom, u pomoć su joj priskočile i Madlin (Ris Viterspun) i Renata (Lora Dern). No, na kraju je ipak Boni (Zoi Kravic) bila ta koja je poslala Perija u smrt gurnuvši ga niz stepenice.
Na početku druge sezone vraćamo se u njihov svijet natopljen dubokim strahom da će biti otkrivene. Svaka ga pokazuje na drugačiji način. 
Boni, čiji je posttraumatski stresni poremećaj najočigledniji, ne dozvoljava nikome da joj priđe. Uspjehom opsjednuta Renata je gotovo komična dok skreće misli sa ubistva ulagujući se kćerkinim profesorima i trabunjajući o novcu, uspjehu, karijeri. 
Flaširana krivica
Madlin je jednostavno Madlin: kontrol frik i mašina koja ignoriše grižu savjesti 24 sata ogovarajući sve što mrda. Perijev „slučajni“ pad najbolje je prihvatila Džejn, konačno psihički oslobođena poslije otkrivanja identiteta sopstvenog silovatelja. 
U jednoj od najljepših scena premijere, kada pleše na plaži kao da je niko ne gleda slušajući magičnu „Mystery of Love“ iz filma „Call Me By Your Name“, Džejn djeluje preporođeno. Nažalost, njen mir neće potrajati, kao ni Bonino „flaširanje“ krivice. 
Oluja tek treba da se stušti na Monterej. U prvoj epizodi još nema policije i detektiva, ali dovoljno je prisustvo jedne osobe da znate što ih čeka. Pakao na zlatnom tanjiru serviraće Meri Luiz (Meril Strip), sumnjičava majka ubijenog Perija.

big-little-lies-s02e01-2

Perfektan vrisak
Hoće li nam ikad dosaditi da se onesvješćujemo od glume Meril obožavane Strip? Ova žena nije sposobna da isporuči nijednu ulogu koja nije u rangu doktorata. Užitak u gledanju njene istovremeno tragične i komične Meri Luiz je nevjerovatan. 
U jednom trenutku umirete od smijeha dok Meri Luiz sa najširim osmijehom na svijetu udjeljuje „antikomplimente“ Madlin. Beskrajno uvredljiva alapača koja uvijek ima što da kaže sada ostaje bez teksta, što neprocjenjivim izrazima lica dočarava sjajna Viterspun. Sudeći prema premijeri, njihove pasivno-agresivne interakcije donosiće najveću radost u ovoj sezoni.
No, postoje i momenti u vezi sa Meri Luiz kada pokrivate usta da vam se ne bi oteo vrisak. Teško je opisati koliko je bravurozna scena u kojoj Meri Luiz, tokom večere sa Selest i unucima, opisuje svog savršenog sina – i demonstrira jednim razornim a savršeno kontrolisanim vriskom koliko je bijesna zbog njegove smrti. Ozbiljno... Možemo li da preskočimo ceremoniju? Hajde samo da damo Meril tog prokletog Emija.

Gen za nasilje
Duboki naklon zaslužuje i Kidman koja je već u prvoj sezoni pokazala da joj je ovo jedna od najboljih uloga. Na startu druge, opija u ulozi kompleksne žene koja jeste odahnula nakon smrti toksičnog muža, ali je i dalje izmučena činjenicom da je ponekad uživala u njihovom nasilnom odnosu. Peri joj čak nedostaje.
Selestin odnos sa Meri Luiz biće srce sezone – i to je sjajno. „Big Little Lies“, roman Lijene Morijarti i serijal Dejvida I. Kelija, osvojio je milione lepršavom misterijom, ali i uznemirujućim seciranjem problema nasilja u porodici. 
Sa Meri Luiz u prvom planu i Selestinim parališućim strahom da su njeni blizanci naslijedili očev „gen“ za nasilje, sigurno ćemo dobiti priliku da saznamo zbog čega je Peri bio toliko bijesan. 

Prigušen dodir
Pogonski motor sjajne prve sezone bilo je otkrivanje identiteta žrtve i ubice. Druga instalacija je drugačija životinja: kolekcija različitih psiholoških profila žena koje treba da otkriju kako da prežive ubistvo. 
Premijera je u tom smislu pun pogodak. Dobili smo nekoliko vrlo efektnih slika-sjećalica na karaktere glavnih junakinja. Strip se s lakoćom stopila sa obožavanom ekipom. Jedan od najboljih TV soundtracka svih vremena i dalje je takav. Keli i dalje objašnjava neke stvari o pisanju dijaloga, uprkos tome što je iscrpio književni predložak Lijene Morijarti.
Jedina stvar koja bi se mogla zamjeriti premijeri jeste gotovo nevidljiva režija autorke sjajnog filma „American Honey“ (2016). Arnold ne bi trebalo da boji u okvirima zadatih linija, pa čak ni ako je „bojanku“ pripremio majstor poput Valija. Njegov prepoznatljivi dodir je prigušeniji, ali i dalje nadjačava njen potpis.
Hoće li ostati tako, pokazaće preostalih šest epizoda. U svakom slučaju, sa jasnim scenarističkim kursom i režijom, sjajnom muzikom i još boljom glumačkom ekipom – pred serijom „Big Little Lies“ leži još jedna blistava sezona.

M. I.-N.
 

Portal Analitika