Politika

Posvetite duhovske zadušnice dušama vaših predaka, a ne sukobima sa svojom braćom

Duhovske zadušnice se obilježavaju u subotu, 15. (2.) VI 2019. i toga dana se obilaze grobovi predaka i dragih pokojnika, pale se svijeće i moli za duše preminulih. Sveštenstvo bi tada trebalo vršiti pomene na grobljima, ali, na žalost, ima onih koji nose mantiju, a o tome ne misle, navodi se u saopštenju Episkopije Kotorsko-primorske Crnogorske pravoslavne crkve.
Posvetite duhovske zadušnice dušama vaših predaka, a ne sukobima sa svojom braćom
Portal AnalitikaIzvor

“Blago čovjeku koji ne ide na vijeće bezbožničko i na putu grješničkom ne stoji i u društvu nevaljalijeh ljudi ne śedi.” (Ps 1,1).

„Njegovo Preosveštenstvo, episkop banatski, kir Amfilohije Radović poziva na kainovski obračun među pravoslavnom braćom u Crnoj Gori, baš na zadušnice, prizivajući zlo ovome narodu“, kazali su iz Episkopije Kotorsko-primorske .

Ističu i da su, na žalost, neki taj njegov poziv ozbiljno shvatili, pa su napravili, kako kažu, uznemirujući snimak na kome maskirani sa snajperom šalju jasne prijetnje državi Crnoj Gori.

„Nije vremešni Vladika dobro promislio prije nego što je uputio militantni poziv svojim pristalicama na okupljanje u cilju očuvanja monopola Crkve bivše Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca nad pravoslavnom crkvenom imovinom Crne Gore.

Uzela je ta panonska starina na svoja leđa veliki teret u cilju odbrane neodbranjivog. Mnogi oko njega to vide, ali mu ne smiju kazati, pa ćemo to mi, po slobodi od Boga nam datoj, kazati svima javno, pa ko ima uši da čuje, neka čuje“, stoji u saopštenju.

Navode i da nije kriv vladika Amfilohije za nepravdu učinjenu Crnoj Gori 1918. godine, koliko li su krivi oni iz obnovljene Crnogorske pravoslavne crkve. Tu mu, kako kažu, staju u odbranu od svih koji pomisle drugačije. Samim tim, tvrde oni, nije njegova obaveza ni da ometa proces ispravljanja istorijske nepravde i povratak crkava u vlasništvo države. On to, navodi se u saopštenju, na žalost, ne vidi, „zapleten u mrežu očekivanja koja od njega imaju beogradski nalogodavci“.

„Crnogorska pravoslavna crkva je gradila državu Crnu Goru, a narod države Crne Gore je gradio crkve i manastire u slavu Božju. Na njih nikakvo pravo nemaju Beogradska arhiepiskopija, ni nama suśedna Republika Srbija“, naglasili su.

Iz Episkopije su kazali da će usvajanjem i sprovođenjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti, crnogorski hramovi biti otvoreni za pravoslavne Crnogorce, Srbe, Makedonce, Ukrajince, Ruse i sve ljude dobre volje. Nikome, istakli su, neće biti uskraćeno da se u njima moli Bogu i nacionalno opredjeljenje neće biti uslov za ulazak u crkvu. Zbog toga, tvrde oni, ne postoji razlog za podizanje tenzija u narodu.

Podsjećaju da misija crkve nije da produbljuje podjele, nego da „miri, objedinjuje i okuplja vjerni narod, riječima Svetog Jevanđelja“.

„Ne može na stolici Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca biti onaj koji dijeli i zavađa braću i želi zlo svom narodu i svojoj domovini.

Nema pravo neko ko svoj ovozemaljski život privodi kraju, sijati śeme razdora među braćom, koja ćutra trebaju jedan drugome pogledati u oči i zajedno graditi svoju budućnost.

Zato vladiku Amfilohija upućujemo na citat iz Jevanđelja po Mateju: “Prvo se pomiri sa svojim bratom, a onda se vrati i prinesi svoj dar.“ (Mt 5,24), a pravoslavne vjernike pozivamo na mir, molitvu i međusobno uvažavanje", zaključili su iz Episkopije Kotorsko-primorske.

Portal Analitika