Društvo

Mitrić: Đukanović ima pravo da se uključi u rješavanje crkvenog spora

Prof. dr Blagota Mitrić oglasio se juče na svom Fejsbuk profilu kako bi pojasnio pravni osnov koji predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću daje za pravo da se uključi u pitanje obnove autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.
Mitrić: Đukanović ima pravo da se uključi u rješavanje crkvenog spora
Portal AnalitikaIzvor

Mitrić je, kako je naveo, odlučio da reaguje, zbog toga što ćute kako profesori sa Pravnog fakulteta UCG, tako i akademici Crnogorske akademije nauka.

- Na Pravnom su vjernici Amfilohijevog boga, pa ne žele da se zamjeraju, ali znaju o čemu se radi, a iz CANU zaista ne znaju – konstatovao je on.

Ističe da Đukanović „po istom onom pravnom osnovu po kome je srbijanski kralj civilnim (građanskim) dekretom, ‘spalio’ Crnogorsku autokefalnu crkvu, sada po tom istom osnovu predsjednik Crne Gore ima pravo da donese civilni (građanski) akt kojim će se vratiti autokefalnost Crnogorske crkve“.

- To se u međunarodnom privatnom pravu zove retorzija, koja, u najkraćem, znači odstupanje od redovno nadležnih normi kada domaći organ crnogorski neće postupiti po domaćoj normi u određenim pitanjima (u ovom slučaju crkveno-pravnim) nego će postupiti sasvim suprotno tim normama, odnosno postupiće onako kako je postupio organ strane države (u ovom slučaju srbijanski po istom pitanju). To se zovu retorzione mjere. Čuveni profesor Mihailo Jezdić, kome sam imao čast da budem asistent, ovako kaže: „Retorzija predstavlja takav pravni institut pomoću koga jedna država (a ja dodajem u ovom slučaju Crna Gora) naređuje svojim organima da ne postupe po redovnim normama domaćeg prava, nego da postupe na identičan način kako je postupila strana država“, a moja malenkost dodaje (u ovom slučaju Srbija protiv Crne Gore). I kraj – zaključio je prof. dr Blagota Mitrić.

Portal Analitika