Društvo

Nimanbegu: Demokratski front da ne crta metu Albancima

I jučerašnje skupštinsko zasijedanje obilježila je žestoka rasprava poslanika, uz uvrede i prijetnje, o predloženom zakonu koji se tiče vjerskih zajednica, a koji još nije stigao na dnevni red, pa su zbog toga gotovo zanemarili tačku o kojoj je u suštini trebalo da diskutuju - izvještaj o razvoju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica za prošlu godinu.
Nimanbegu: Demokratski front da ne crta metu Albancima
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Mehmed Zenka je pitao o čemu će onda da pričaju opozicionari, odnosno poslanici Demokratskog fronta, kada taj akt stigne u Skupštinu. - Ostaćete bez priče kada dođe na red taj zakon... Žao mi je što je jedan izvještaj pretvoren u ovo. Više je ovdje bilo prikrivenih prijetnji prema manjinima: ,,pazite se dobro“, ,,budete li ovamo bili još uvijek...“. I onda tri tačke - daju se razumjeti što to podrazumijeva... – rekao je on, negodujući što se i pričalo o tome da manjine gospodare parama Crne Gore.

PORUKE

Poslanica Marina Jočić (DF) je rekla da im se ponuđenim zakonom otima crkva. - Hoćete da otmete manastire Ostrog, Moraču, Cetinjski manastir… I mislite da to može tek tako. Vjerujte da ne može. Kada se bude to desilo, da neko krene na moju crkvu, ja ću otići putevima svojih predaka, ja ću svojim životom da branim to. Vi ste krenuli putem građanskog rata, ja vas molim ne radite to – rekla je ona.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović (SD) je potom upozorio da vodi računa o porukama koje šalje. - Nema ovdje nikakvog plašenja, ni straha… Upozoravam Vas da te zapaljive poruke, da to na neki način pozivanje na građanski rat iako zamjerate drugima da pozivaju na građanski rat, molim Vas, nemojte to da radite – poručio je on. I Milutin Đukanović (DF) rekao je da se predloženim zakonom o vjerskim zajednicama otima imovina Srpske pravoslavne crkve. - E, mnogo je... I sve ima svoju granicu. Jočić je saopštila, a mi potvrđujemo: to neće moći – kazao je on. Rekao je da se ,,manipuliše“ ministrom Zenkom. - Mnogo je i neće vam proći. Zapamtite, došli ste vi u našu kuću da nam otmete ono što smo vjekovima imali... Nemojte da budete nož u rukama DPS-a – rekao je on, pored ostalog, Zenki.

Kazao je i da je ,,državna politika“ u posljednjih 20 godina u stvari politika manjinskih naroda, Bošnjaka i Albanaca, te da su oni i odlučili o državnopravnom statusu Crne Gore. Predsjednik Skupštine Brajović je kazao da je veoma ružno što sve to izgovara. - Nije ministar Zenka negdje došao, nego je u svojoj kući i u svojoj državi... To što izgovarate ovdje je toliko ružno i opasno po državu u kojoj živite... Građani su na referendumu izglasali svoju državu. Iz vaših riječi vidimo da se ni danas nijeste pomirili sa državom Crnom Gorom i teze ,,da manjinci, Bošnjaci, Albanci, bilo ko drugi, gazduje sa 70 posto budžeta Crne Gore“, to je toliko pogrešna i vrlo opasna teza. Ne gazduju manjinci tim budžetom, nego Vlada - rekao je on, dodajući da se uzdrži od tih ocjena koje ne donose popularnost ni njihovom biračkom tijelu.

ODGOVOR

I ministar Zenka je odgovorio da je žalosno što se u ovoj priči upotrebljavaju on, Albanci, Bošnjaci, da bi ,,pobunili Srbe i dokazali im da im oni prijete“. - Srpski narode, nema vama opasnosti od manjina u Crnoj Gori - rekao je on.

Negodovao je i što je poslanik Đukanović rekao da ,,ovo nije njegova kuća“. - Čija je ova kuća? Pa nije ni grama više tvoja no moja. Ja sam u mojoj kući više nego ti u tvojoj, 15 koljena iz iste kuće, a ti sigurno nemaš toliko, garantovano nemaš toliko koljena. Promijenio si mjesto boravišta sigurno. Grad gdje živim star je 25 vjekova... - naveo je Zenka.

Genci Nimanbegu (FORCA) je potom zatražio od Andrije Mandića (DF) da sa kolegama poslanicima popriča i ne dozvoli im da plaše svoje sunarodnike Albancima. - Imam u ruci spisak optuženih za ratne zločine u Hagu. To su svi vaši lideri politički, Srbi... To su vaši generali, političari, heroji... Ovo je poruka da vaši heroji mogu biti nečiji krivci, zato zamolite vaše poslanike kolege da ne crtaju metu Albancima u Crnoj Gori, jer mi nit ugrožavamo državu, niti ćemo je ugroziti... – kazao je on.

Mandić mu je na to odgovorio da kroz zakon o vjerskim zajednicama ,,guraju Albanca da ga predloži“. - Dovode nas u opasnost da imamo problem sa vama. Nemojte to da predložite i da stojite iza toga, ovo vodi ka sukobima – poručio je Mandić.

Poslanik Nikola Rakočević (DPS) je tokom diskusije rekao da džabe pokušavaju da ih svađaju sa srpskim narodom, te da je taj narod u državi apsolutno jednak kao i svaki drugi. - Na ovaj način na koji govorite udaljavate sebe i DF od nas i od bilo koje elementarno građanske i kvalitetne političke opcije u Crnoj Gori – kazao je on, dodajući da tu nema kvaliteta, već samo klerikalizma i nacionalizma. Zatražio je od njih i da ne straše manjine u Crnoj Gori. - U junu 2019. godine i dalje da se nacionalno prebrojavamo, zaista, nevjerovatno. Ovo je dokaz da u tri sata možemo da pređemo iz 21. u 19. vijek – zaključio je Rakočević.

Portal Analitika