Abiznis

Odbijen zahtjev za reviziju u slučaju Štrabag

Iako je Ustavni sud Crne Gore početkom godine usvojio ustavnu žalbu Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje (RVCP) na odbačenu reviziju protiv presude Apelacionog suda kojom je priznata odluka Međunarodnog arbitražnog suda da austrijskom Štrabagu pripadne 9,5 miliona eura zbog jednostranog raskida ugovora, Vrhovni sud je i u ponovljenom postupku reviziju RVCP odbacio kao nedozvoljenu, saznaje Pobjeda.
Odbijen zahtjev za reviziju u slučaju Štrabag
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje do kada bi ovaj spor, započet prije 11 godina, mogao trajati, advokati RVCP Vanja Mugoša i Filip Jovović nemaju odgovor, jer je, kako navode, očigledno da bilo koji od sudova neće promijeniti mišljenje. – Imajući u vidu raniji stav Ustavnog suda, ponovo smo podnijeli ustavnu žalbu na ovakvu odluku Vrhovnog suda. Uostalom, to je jedino što je Regionalnom vodovodu u ovom trenutku preostalo – kazali su punomoćnici za Pobjedu.

Ustavni sud je prvobitno prihvatajući žalbu RVCP ukazao da je došlo do povrede prava na pristup sudu, kao sastavnom dijelu prava na pravično suđenje, međutim, to nije promijenilo mišljenje Vrhovnog suda koji je ostao pri stavu da revizija nije dozvoljena.

U odluci stoji da se sud nije bavio ocjenom pravnog odnosa između Štrabaga i RVCP, već isključivo ocjenom ispunjenosti uslova za priznanje odluke te da ne mogu odlučivati meritorno, jer je meritornu odluku već donio Međunarodni arbitražni sud.

U novoj ustavnoj žalbi, koja je podnijeta prije nekoliko dana, pravni zastupnici Regionalnog vodovoda postavljaju pitanje koji je onda uopšte cilj pravnih normi o priznanju strane sudske odluke u Crnoj Gori, odnosno „šta je to što crnogorski sudovi treba da priznaju, ako je stvar već de facto i de jure riješena“. Iz RVCP smatraju da su pravni odnos stranaka i strana sudska odluka neraskidivo vezani i da je u skladu sa tim obrazloženje Vrhovnog suda potpuno neodrživo.

– Ovo znači da sudski organi Crne Gore nemaju apsolutno nikakvih ingerencija u rješavanju pravnih pitanja sa stranim elementom i to u onim predmetima u kojima je jedna od stranaka privredno društvo registrovano u Crnoj Gori, već da su dužni prihvatiti stranu odluku bez obzira na njene činjenice, iako Ustav i Konvencija tom pravnom licu garantuju pravo na efikasan pravni lijek – stoji u ustavnoj žalbi RVCP.

Ukazuju da se Vrhovni sud oglušio o imperativne zakonske norme koje propisuju da su svi državni i lokalni organi kao i ostali subjekti u obavezi da izvršavaj u odluke Ustavnog suda, što, ukoliko je to potrebno, obezbjeđuje Vlada Crne Gore.

Osim toga, navode da ni jedna suverena država, preko svojih sudova, ne bi dozvolila prinudno izvršenje bilo kakve strane odluke, a posebno kada je riječ o izvršenju na državnoj imovini, a da prethodno ne ispita valjanost i zakonitost takve odluke u skladu sa domaćim propisima.

Opširnije u Pobjedi....

Portal Analitika