Crna hronika

Akcija „Azil“: Zbog krijumčarenja migranata uhapšeno 11 osoba

Crnogorska policija uhapsila je 11 pripadnika kriminalne grupe koja je krijumčarila migrante preko više država.
Ilustracija
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Iz Uprave policije su saopštili da su službenici suhapsili 11 osoba, dok za F.N. i M.K. iz Nikšića, organizatorima te grupe, još traga.

"Uhapšeni su, M.A. (27), strani državljanin koji je boravio u Prihvatilištu za strance, kao i nikšićani V.S (20), M.S (18), F.M (26), B.P (23), B.L (20), S.D (20), L.R (25), M.V (22), S.D (23) i M.K (20)", navodi se u saopštenju.

Među uhapšenima su i dva organizatora kriminalne grupe, M.A. i V.S.

„Crnogorska policija je u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom u akciji Azil razbila organizovanu kriminalnu grupu koja je međunarodno djelovala u krijumčarenju ilegalnih migranata, tražilaca azila iz Albanije preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu ka državama Evropske unije“, kaže se u saopštenju.

Krivične prijave podnijete su protiv 13 osoba, a sumnja se da je ta kriminaslna grupa od početka ove godine prokrijumčarila na više grupa migranata koje su brojale od pet do deset osoba.

Iz policije su podsjetili, da su tokom godine otkrili tu kriminalnu grupu, kaja je je djelova na teritoeriji Crne Gore i u regionu, koja je kako se sumnja formirana u cilju vršenja krijumčarenja stranih državljana koji su u državi imali status tražilaca azila.

Članovi kriminalne grupe, kako se navodi, prvo sa migrantima koji su imali namjeru da dođu do Evropske unije dogovarali njihov dolazak iz Albanije do granice sa Crnom Gorom.

Migranti su zatim ilegalno ulazili u Crnu Goru koristeći nepristupačne terene a potom se prijavljivali nadležnoj Direkciji MUP-a kao tražioci azila.

Ne čekajući da se riješe njihovi zahtjevi, članovi kriminalne grupe su im organizovali prevoz sa kojim su putovali do granice sa Bosnom i Heregovinom, koju su takođe ilegalno prelazili.

Uhapšeni će danas, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Specijalnom državnom tužiocu u Podgorici.

„Uprava policije je ovu problematiku prepoznala kao jedan od prioriteta u radu a rezultati na otkrivanju ovog krivičnog djela i djela koja se mogu povezati sa njim značajno su poboljšani u prvom kvartalu godine u odnosu na prethodni period“, navodi se u saopštenju

Policijski službenici nastavljaju aktivnosti na suzbijanju krijumčarenja ljudi preko teritorije naše države.

Portal Analitika