Društvo

Podrška Kraljevine Holandije i na putu Crne Gore u EU

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas sa odlazećim ambasadorom Kraljevine Holandije za Crnu Goru, Henkom Van den Dolom.
Podrška Kraljevine Holandije i na putu Crne Gore u EU
Portal AnalitikaIzvor

Bošković je istakao važnost dobrih veza među zemljama saveznicama, uz uvjerenje da će saradnja Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Kraljevine Holandije biti dodatno ojačana i unaprijeđena, kako u svojstvu NATO saveznica, tako i na bilateralnoj osnovi. On je naglasio da je Crna Gora članstvom u NATO ispunila jedan od dva strateška spoljnopolitička cilja, te da predano radi na ispunjavanju drugog, članstvu u EU, gdje očekujemo podršku Kraljevine Holandije. Ministar je upoznao sagovornika sa aktuelnim projektima Ministarstva odbrane Crne Gore, modernizacijom odbrambenog sistema Crne Gore, kao i učešćem crnogorske vojske u međunarodnim misijama i operacijama.

On je kazao da je saradnja sa partnerima jedan od prioriteta naše zemlje kada je u pitanju spoljna politika i izrazio očekivanje da će odnosi dvije zemlje biti ojačani na obostranu korist, te da će se na taj način promovisati i međusobno razumijevanje i prijateljstvo između dva naroda.

Ambasador Dol je istakao da Crna Gora predstavlja primjer u regionu kada su u pitanju evroatlantske integracije i da je sveobuhvatne reforme koje je sprovela u cilju unapređenja sistema odbrane preporučuju kao pouzdanog partnera međunarodne zajednice. On je istakao da će Kraljevina Holandija nastaviti da pruža podršku u ostvarivanju prioriteta vanjske politike Crne Gore. Hogard je naveo da naša zemlja kao faktor stabilnosti u regionu, značajno doprinosi stabilnosti i na globalnom nivou. 

Sagovornici su razgovarali o bezbjednosnoj situaciji u regionu, te izrazili obostranu spremnost za unapređenje saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane.

Portal Analitika