Društvo

Roditelji se žale na rad Žakline Laković i Jovanke Vujačić

Dva roditelja đaka SMŠ ''Mladost'' iz Tivta poslala su dopis medijima zbog, kako tvrde, nezakonitog postupanja profesorice Žakline Laković i direktorice Jovanke Vujačić.
Roditelji se žale na rad Žakline Laković i Jovanke Vujačić
Portal AnalitikaIzvor

Roditelji Dragana Vlaović i Olja Marisavljević tvrde da su testovi Osnova elektrotehnike u odjeljenju II E 5, trebali da se ponište zbog visokog procenta jedinica, što kako ističu nije urađeno.

''Pomenuta profesorica, između ostalog, predaje osnove elektrotehnike u II E 5 odjeljenju, koje pohađa 29 učenika, a naši napori da svoj djeci kojoj predaje (ne samo našim sinovima) vratimo samopouzdanje i obezbijedimo minimum znanja iz predmeta koji je ključan za obrazovanje koje su izabrali, traje devet mjeseci; od prvog testa na kome je bilo 85 %  jedinica. Iako je po zakonu morao biti poništen, to nije učinjeno ni od strane profesorice, ni aktiva profesora, ni direktorice. Sllično je bilo i sa drugim testom – 71,4 % jedinica, i tećim testom – 76,7 % jedinica, kao i na pismenom – 58,6 % jedinica. Oni takođe nisu poništeni, pa je na kraju prvog klasifikacionog perioda 21 učenik ovog odjeljenja imao negativnu ocjenu, a srednja ocjena iz osnova elektrotehnike je bila 1,34'', govore Vlaović i Marisavljević.

Kako one objašnjavaju, problem su pokušale da riješe na roditeljskom sastanku sa razrednim starješinom, kojem Laković nije prisustvovala, kao i sa direktoricom za koju smatraju da je bila u obavezi da reaguje.

''Umjesto da ispita način rada i  pokrene disciplinski  postupak zbog kršenja zakona, jedino što je preduzela direktorica je organizovanje dopunske nastave, (kod iste profesorice) čiji je  rezultat bio skoro 100 % jedinica na prvom sledećem testu. Od tada smo više puta prijavljivale slučaj Ministarstvu prosvete (Damir Šehović), Prosvjetnoj inspekciji (Gorana Šaban), Direktoratu za opšte srednje stručno obrazovanje (Veljko Tomić), Centru za srednje stručno obrazovanje (Duško Rajković), Načelnici za srednje obrazovanje (Zora Bogićević), Glavnoj inspektorki odsjeka za inspekciju za prosvjetu i sport (Lucija Adžić), Upravi za inspekcijske poslove (Alija Košuta) i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda (Šućko Baković)'', ističu potpisnice dopisa.

Kako dalje govore na polugodištu je u ovom odjeljenju bilo 18 jedinica (srednja ocjena 1,47), a kako tvrde, ništa bolja situacija nije ni sa ostalim odjeljenjima  i predmetima koje prof. Laković predaje. 

''Centar za stručno obrazovanje je imenovao tročlanu komisiju koja je 28. i 29. januara obavila vanrednu evaluaciju rada prof. Laković sačinivši opširan izvještaj u kome se konstantuju brojni propusti i prekršaji i daju preporuke za njihovo otklanjanje i pravilan način rada i ocjenjivanja. Izvještaj je dostavljen Ministarstvu prosvjete, Prosvjetnoj inspekciji i direktorici škole na dalje postupanje, ali je reakcija izostala. Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković je početkom aprila zaključila da je pritužba Dragane Vlaović opravdana, ističući da „postupanjem nastavnice Žakline Laković, koje nije u skladu sa ciljevima obrazovanja i dobrom pedagoškom praksom, učenicima nije obezbijeđena kvalitetna nastava, te je na taj način njihovo pravo na obrazovanje dovedeno u pitanje“, ističu Vlaović i Marisavljević.

One dalje ističu da se u izvještaju navodi i da je „kod činjenice da u okviru jednog nastavnog predmeta u učenju zaostaje veliki broj učenika, da je preko 50 % i čak 80 % negativnih ocjena na pisanim testovima, po mišljenju Zaštitnika, upitan kvalitet pružene nastave“, kao i da je „Aktiv škole prilikom inspekcijskog nadzora istakao da iz predmeta osnove elektrotehnike nisu postignuti minimalni ciljevi“ . Takođe su date preporuke, a škola je bila dužna da po isteku roka od 30 dana Zaštitniku dosatavi izvještaj o namjeravanim i preduzetim aktivnostima na njihovom izvršenju.   

''Krajem prvog polugodišta smo od direktorice Jovanke Vujačić dobili obećanje da prof. Laković neće predavati osnove elektrotehnike u II E 5 odjeljenju, čime nas je smišljeno obmanula i produžila agoniju naše djece i ostalih učenika, od kojih većini roditelji plaćaju privatne časove kod profesora elektrotehnike, a ne mogu da dobiju prelaznu ocjenu. Neposredno nakon vanredne evaluacije, prof. Laković je 20. februara otvorila bolovanje i za to vrijeme bila zaštićena od bilo kakvih konsekvenci, a zamijenila je prof. Čučković, koja se trudila da „popravi štetu“. Međutim, prof. Laković se vraća na posao 13. maja, i za sledeći čas zakazuje pismeni, pri čemu nije ispoštovala preporuke Aktiva profesora da učenicima da zadatke prema pripremi koju su radili sa prof. Čučković. Bilo je 20 jedinica, nije rađena ispravka, pismeni je ponovljen i zakazan kontrolni, pa i on ponovljen zbog velikog broja jedinica, dva dana pred kraj školske godine, jer je bilo preko 90 % jedinica. Djeca ni roditelji do poslednjeg dana škole ne znaju kojke će ocjene imati, i koliko će učenika morati na poopravni, a teorija i usmeno ispitivanje kod  prof. Laković ne postoje!'', navode Vlaović i Marisavljević.

Dragana Vlaović i Olja Marisavljević na kraju zaključuju da su nakon devet mjeseci bezuspješne borbe da zaštitie svoju djecu prinuđene da putem medija pokušamo da probudimo svijest odgovornih za obezbjeđivanje kvalitetnog obrazovanja i vaspitanja učenika u Crnoj Gori.

Portal Analitika