Kultura

Otvorena izložba „Znaci...Dodiri...Trajanja“ akademika Dragana Karadžića

Izložba slika, crteža i akvarela akademika Dragana Karadžića, pod nazivom „Znaci... Dodiri... Trajanja“ otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.
Otvorena izložba „Znaci...Dodiri...Trajanja“ akademika Dragana Karadžića
Portal AnalitikaIzvor

Otvarajući izložbu, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović kazala je kako se čini da retrospekcijski pogled u četiri ipo decenije umjetničkog stvaralaštva, bez obzira na medij kazivanja, govori o jednom, jedino bitnom i vrijednom, o onom čime se u suštini bavi svaka istinska umjetnost - o životu, prirodi i čovjeku, njihovim vidljivim i nevidljivim, ekstrovertnim i introvertnim korelacijama.

"Dragana Karadžića, upravo zanimaju ti tanani dodiri prirode i čovjeka, ali i individualna priroda čovjeka, koja se ogleda u odnosu na onu u kojoj obitava i skončava“, kazala je dr Anastazija Miranović.

 

„Karadžićeva slika je živi organizam satkana od pigmentnih čestica života, spremna da primi ispovjest i  transmituje poruku. Ona jednovremeno oslobađa i zarobljava, traži procesualnost i rad iznutra. Traskripcija Karadžićevog pisma nije jednostavna, ni laka, zna da zavara i zavede njena muzikalnost i iskričava vitalnost. Trakasti frizovi, notni zapisi, kosine - sonarni odjeci, smisaone sinkope, dubine detalja kriju univerzum. Sve su to znaci, dodiri trajanja“, zaključila je dr Anastazija Miranović.

dragan-karadyic-slike2

Dragan Karadžić je završio Fakultet likovnih umjetnosti 1978. godine u Beogradu, u klasi profesora Radenka Miševića. Kod istog profesora magistrirao je 1980. godine.

Kao stipendista Vlade Francuske, završio je specijalizaciju na Academie des Beaux-Arts u Parizu kod profesora Žaka Jankela, 1981–1982. godine. Bio je na studijskim boravcima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Španiji, Grčkoj i SAD.

Radio je kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću (Odsjek za likovno vaspitanje, predmet Slikarstvo), a od 1990. godine radi na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju kao docent, zatim kao vanredni profesor, a od 2002. godine redovni je profesor Univerziteta. Od 1990. do 1994. godine bio je prodekan, a od 1994. do 1996. godine dekan Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.

Imao je 60 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. 

Izložbu retrospektivnog karaktera, na kojoj su predstavljena 62 djela nastala proteklih četiri ipo decenije, organizuju Narodni muzej Crne Gore i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, a biće otvorena do 11. jula.

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.