Abiznis

Neradna nedjelja važiće tek za 90 dana

Ukoliko prijedlog izmjena zakona o unutrašnjoj trgovini, o kome je parlament završio raspravu, bude usvojen odredba o neradnoj nedjelji neće biti primijenjena u naredna tri mjeseca.
Neradna nedjelja važiće tek za 90 dana
Portal AnalitikaIzvor

Predloženo je da primjedba ove odredbe zakona bude odložena na 90 dana.

To je Pobjedi potvrđeno iz Ministarstva ekonomije koje je predlagač zakona.

Direktorica Direktorata u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić je objasnila da će kompletan zakon stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenom listu, ali da odredba o radnoj nedjelji neće u narednih 90 dana.

-To smo u prelaznim i završnim odredbama definisali da bi ostavili prostor poslodavcima da se upoznaju sa detaljima i pripreme - objasnila je ona. Iz Ministarstva su objasnili da zbog neradne nedjelje nema razloga da poslodavci otpuštaju radnike jer su analize pokazale da će se promet preliti u druge dane. Podsjetimo da je prijedlogom zakona definisano da je nedjelja neradna osim izuzetaka.

Prijedlog predviđa da nedjeljom i praznicima mogu raditi apoteke, specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica, pijace, štandovi - tezge, vitrine i automati izvan pijaca i u pokretnim prodavnicama, prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovi i kiosci u kojima se pro daju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, skladištima za trgovinu na veliko - navedeno je u Vladinom dokumentu.

 Tokom rasprave u parlamentu, koja je vođena u ponedjeljak, ovom zakonu je najavljena podrška pozicije i opozicije. Iz SDP su, međutim, upozorili na mogućnost da Ustavni sud obori ove izmjene zakona. -Bilo ko ko pokrene ustavnu žalbu, mislim da će je dobiti. Ne može se propisima izazivati diskriminacija - kazao je tada poslanik SDP Raško Konjević i podsjetio da je i Zakonom o radu definisano pravo zaposlenih na sedmični odmor od 24 sata, ali da je problem u njegovom nepoštovanju.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić prilikom rasprave u parlamentu je objasnila da se izuzeci odnose na mogućnost rada prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta, a sve u namjeri zaštite javnog interesa.

-Prilikom definisanja izuzetaka vodilo se računa o zaštiti javnog interesa i obezbjeđivanja nesmetanog funkcionisanja građana. Propisano je da je trgovina na malo kupovina robe radi prodaje potrošačima i preduzećima, što do sada nije bio slučaj, jer je samo obuhvatala krajnje korisnike kao fizička lica - objasnila je, između ostalog, ministarka.

Portal Analitika