Politika

Pravnici: Ponovna procedura za smjenu ili žalba pred Vrhovnim sudom

Nova većina u Skupštini opštine Kotor, prema saznanjima Pobjede, nakon što je Upravni sud poništilo odluku Skupštine opštine tog grada kojom je Vladimir Jokić razriješen sa čela kotorske lokalne uprave, može zakazati novu sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj će ponovo, po obnovljenoj proceduri, inicirati smjenu predsjednika opštine.
Pravnici: Ponovna procedura za smjenu ili žalba pred Vrhovnim sudom
PobjedaIzvor

Sa druge strane, profesor pravnih nauka i dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić objašnjava kako većina u SO Kotor na raspolaganju ima i vanredno pravno sredstvo kojim od Vrhovnog suda može da traži poništenje presude Upravnog suda.

 - E sad, da li će Skupština opštine na Vrhovnom sudu pokušati da ospori presudu Upravnog suda, to je već pitanje za lokalni parlament. Po Zakonu o upravnim sporovima postoji vanredno pravno sredstvo da se pokrene postupak ispitivanja sudske odluke Upravnog suda prema Vrhovnom sudu. Znači, Vrhovni sud može da preispita zakonitost odluke Upravnog suda, a da li će do toga doći to je stvar nekih budućih odnosa – naveo je Blažić za Pobjedu.

Blažić objašnjava i kako su presudom Upravnog suda prestale da važe pravne posljedice odluke o razrješenju Jokića.

- Trenutna situacija je takva da je razriješeni predsjednik opštine ponovo predsjednik. Znači, stvari su vraćene u prvobitno stanje, kada je on bio predsjednik opštine. Sve zavisi od toga kakve će odluke donijeti većina u SO. To je već stvar političke odluke unutar lokalnog parlamenta – ističe Blažić.

 

Portal Analitika