Politika

General Servert: 3D radar će unaprijediti crnogorske odbrambene kapacitete

Komandant NATO Združenog NATO centra za vazdušne operacije (CAOC) u Torehonu (Španija), general-potpukovnik Ruben Garsia Servert (Ruben C. Garcia Servet) boravio je danas u posjeti Ministarstvu odbrane i Generalštabu Vojske Crne Gore.
General Servert: 3D radar će unaprijediti crnogorske odbrambene kapacitete
Portal AnalitikaIzvor

On je u odvojenim susretima razgovarao sa načelnikom GŠ, general-pukovnikom, Dragutinom Dakićem i sa državnim sekretarom, Slobodanom Filipovićem.

General Dakić se zahvalio na podršci koju CAOC pruža u domenu nadzora i zaštite crnogorskog vazdušnog prostora. Imajući u vidu da je NATO donirao 3D radar Crnoj Gori, general Dakić je istakao da će Vazduhoplovstvu VCG trebati pomoć u cilju razvoja sopstvenih kapaciteta i sposobnosti, odnosno uvezivanja radara u NATINAMDS. On je dodao da je zahvaljujući bezrezervnoj podršci Alijanse, tokom prethodne dvije godine, Crna Gora ispunila sve zadatke u toku integracijskih procesa, čime su se stekli uslovi da se u julu formalno proglasi potpuna integrisanost Crne Gore u NATO.

 

2

 

General Garsija Servert je istakao zadovoljstvo dostignućima Crne Gore, kapacitetima Vazduhoplovstva VCG i stepenom integrisanosti u NATO integrisani sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane (NATO Integrated Air and Missile Defense System - NATINAMDS). Istakao je posebno zadovoljstvo zbog nabavke 3D radara koji će, kako je dodao, unaprijediti  razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta, ali i doprinos Crne Gore kolektivnom sisitemu odbrane. On je izrazio spremnost za punu podršku NATO Združenog vazduhoplovnog operativnog centra Vojsci Crne Gore u oblasti obuke kadra, razmjene iskustava i modernizacije sredstava i opreme.

Filipović je istakao značaj Centra u Torehonu u procesu očuvanja bezbjednosti NATO integrisanog sistema protivvazdušne i protviraketne odbrane (NATINAMDS). On je izrazio zahvalnost na podršci koju CAOC pruža Crnoj Gori u sprovođenju misije zaštite vazdušnog prostora (Air Policing). Istakao je da samo koordinasanim aktivnostima nacionalnih vazduhoplovnih komandi sa NATO centrima možemo očuvati bezbjednost NATO vazdušnog prostora. Filipović je naveo da Ministarstvo odbrane planira da uputi jednog oficira VCG u CAOC u Torehonu, čime će Crna Gora dati svoj doprinos NATO komandnoj strukturi.

 

3

 

General Servert je čestitao dvogodišnjicu članstva Crne Gore u NATO, istakavši da naša država predstavlja značajan faktor stabilnosti Zapadnog Balkana. On je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora regulisala pitanje zaštite vazdušnog prostora u saradnji sa saveznicama, Italijom i Grčkom. General Servert  je dodao da su očigledni rezultati koje je Ministarstvo odbrane sprovelo u oblasti obučavanja kadra, kao i modernizacije i opremanja vazduhoplovnih kapaciteta. On je istakao da se saradnja Centra u Torehonu i Vazduhoplovno-operativnog centra po pitanju Air Policing misije odvija bez većih izazova, uz uvjerenje da će se dodatno unaprijediti  kada Crna Gora bude imala svog predstavnika u CAOC-u.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.