Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Mitropolija: Ne organizujemo dolazak vjernika iz drugih država, nijesmo ovlastili nikoga da organizuje prevoz pristalica

Mitropolija: Ne organizujemo dolazak vjernika iz drugih država, nijesmo ovlastili nikoga da organizuje prevoz pristalica

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve saopštila je danas da ne organiziju dolazak vjernika iz Srbije i Republike Srpske  na Trojčindanski sabor 15. juna kao i da nijesu ovlastili političke stranke da organizuju prevoz svojih pristalica.
Mitropolija: Ne organizujemo dolazak vjernika iz drugih država, nijesmo ovlastili nikoga da organizuje prevoz  pristalica
Portal AnalitikaIzvor

Trojčindanski sabor prije svega i iznad svega crkveno-liturgijski događaj na koji su, kao i do sada, isključivo i jedino pozvani pravoslavni vjernici, i to koji žive u Crnoj Gori, stoji u reagovanju MCP povodom navoda o organizovanom dolasku vjernika iz Srbije i Republike Srbije u Podgoricu.

Kako se navodi ne organizuju autobuski prevoz radi dolaska vjernika iz drugih država, niti su uputile bilo kakav poziv bilo kojim političarima da u ime bilo koje političke opcije pozivaju ljude da dođu i učestvuju na Trojčindanskom saboru“, naglasili su u reagovanju.

Navode da je ovo okupljanje isključivo crkveno sabranje, čiji je povod „svenarodna proslava Boga ljubavi otkrivenog na Trojični dan, na spasenje i prosvećenje svega roda  ljudskog, kao i priziv na bratsku ljubav i slogu i pomirenje u raspolućenoj Crnoj Gori“.

„Pitamo se: na osnovu kojeg Božijeg ili ljudskog zakona, predsjednik države i njegova sekularna vlada stvara svoju partijsku ”crnogorsku crkvu”? I, ko je taj koji se ovdje bavi politikom, odnosno manipulisanjem Crkvom? Ukoliko se, pak, proglašava politikom otpor Crkve protiv ugrožavanja njenog bića i dostojanstva, protiv Vladinog Predloga zakona o otimanju njenih hramova i imovine, nezapamćenog u istoriji Crne Gore i šire u svijetu, onda to jeste politika – odbrane elementarnih ljudskih prava, a nikako politikanstvo bilo kakve vrste“, stoji u saopštenju.

Demokratski front (DF) pozvao je pristalice da 15. juna prisustvuju skupu u Hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici, koji organizuje Mitropolija i najavio da će organizovati prevoz iz drugih gradova.

Mitropolija organizuje, kako navode, veliki narodni sabor za odbranu vjere 15. juna nakon što je Vlada utvrdila Predlog zakona o slobodi vjeroispovesti kojem se oštro protive.

Predlog zakona predvidja da sve vjerske zajednice, medju kojima je i Srpska pravoslava crkva, moraju dokazati da su prije 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta.

U medjuvremenu je danas iz DPS-a saopšteno da se radi o političkom skupu.

Skup u Hramu Hristovog vaskrsenja, koji u subotu organizuje Mitropolija ima isključivo politički karakter i njegov cilj je pokušaj da se manipulacijama sačuvaju strane ekspoziture, skrivene pod plaštom vjerskih organizacija, saopšteno je iz DPS-a.

Portal Analitika