Društvo

Novi portal sa orto foto snimcima cijele Crne Gore

Od danas je aktivan portal na kojem su dostupni vertikalni i kosi orto foto snimci za teritoriju Crne Gore, kazali su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.
Novi portal sa orto foto snimcima cijele Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju ovaj portal biće dio budućeg geografsko informacionog sistema i služiće kao baza za planiranje, projektovanje, kontrolu izvođenja geodetskih radova i potrebe praćenja:

- urbanističkog planiranja;

- monitoringa bespravnih objekata;

- planiranje saobraćajnica;

- monitoringa zaštite životne sredine i dr.

 Isti će se, kako su kazali iz ministarstva, koristiti i u turističke svrhe.

 Snimanje kosih avionskih snimaka je vršeno sa prostornom rezolucijom za urbana područja (20 cm 45°četiri smjera) i ruralna područja (20 cm 45°četiri smjera* - u planinskim područjima u kojim je visinska razlika veća od 800 m, tolerancija u rezoluciji snimljenih aviosnimaka je oko 50 odsto).

Za potrebe uspostavljanja geoportala izvršena je i instalacija jedne serverske licence Obliquo softvera, koja je namijenjena za web prezentaciju, gledanje i korišćenje kosih snimaka.

Njena funkiconalnost je mjerenje visine, širine, udaljenosti između objekata, importovanje podatka iz drugih softverskih izvora i slično.

Portal možete pogledati na ovom linku.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.