Društvo

U prvom roku popune se sva slobodna mjesta

Interesovanje za upis na osnovne studije Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) posljednjih godina je značajno i već u prvom roku popuni se predviđen broj studenata za upis, kazala je dekanica te obrazovne ustanove Marina Rakočević.
U prvom roku popune se sva slobodna mjesta
MinaIzvor

Ona je, u intervjuu za sajt UCG, rekla da je kvalitet upisanih srednjoškolaca na zavidnom nivou i da su posljednjih godina u prosjeku upisivali od 35 do 40 odsto srednjoškolaca sa diplomom "Luča". 

Kako je navela Rakočević, na osnovu analiza, za studijsku 2019/20. godinu, Vijeće Građevinskog fakulteta predložilo je da se odobri upis za 110 studenata na osnovnim studijama studijskog programa Građevinarstvo.

“Interesovanje za upis na osnovne studije Građevinskog fakulteta posljednjih nekoliko godina je značajno, obično se već u prvom upisnom roku popuni predviđen broj studenata za upis”, kazala je ona.

Na pitanje koliko privatne kompanije u Crnoj Gori pokazuju interesovanje za dodjelu stipendija najboljim studentima, Rakočević je odgovorila da je broj tih komapnija relativno mali.

“Privatne kompanije u Crnoj Gori pokazuju interesavanje za dodjelu stipendija našim studentima, ali je broj tih kompanija relativno mali. Po tom pitanju posebno izdvajamo kompaniju BEMAX koja posvećuje veliku pažnju mladom kadru sa našeg fakulteta stipendiranjem studenata treće i četvrte godine studija”, rekla je ona.

Rakočević je istakla da planiraju da u narednom periodu posvete posebnu pažnju pitanju obezbjeđenja stipendija i nagrada za njihove najbolje studente svih nivoa studija.

Studentima UCG omogućeno je da kroz programe međunarodne saradnje borave u inostranstvu. 

“Posebno izdvajamo kao uspješno realizovane programe mobilnosti akademskog osoblja i studenata Građevinskog fakulteta sa Slovačkim Univerzitetom tehnologije u Bratislavi u okviru kojeg je veliki broj studenata i akademskog osoblja fakulteta moglo da boravi na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Bratislavi i na taj način stekne nova značajna iskustva i znanja”, kazala je Rakočević.

Na pitanje koliko je zastupljena praktična nastava, ona je odgovorila da se ona tradicionalno realizuje u sklopu stručnih predmeta, kroz stručne posjete gradilištima i značajnim objektima širom Crne Gore. 

Rakočević je dodala da poseban kvalitet u realizaciji praktične nastave predstavlja dobro opremeljena Laboratotija Građevinskog fakulteta, u kojoj studenti kroz nastavni proces prate i realizuju različita ispitivanja građevinskih materijala i konstrukcija. 

Ona je objasnila da je finansijska situacija na tom fakultetu takva da su izdvajanja za učešće na međunarodnim simpozijumima i konferencijama, ne samo studenata već i nastavnog osoblja, na neadekvatnom nivou. 

“Trenutno je preko aktivnih naučnoistraživačkih projekata omogućeno učešće na konferencijama samo aktivnim istraživačima, a od studenata uključeni su studenti magistarskih i doktorskih studija”, pojasnila je Rakočević.

Rakočević je kazala da Građevinski fakultet posjeduje veliki kadrovski potencijal, visok nivo kompetencija nastavnog i istraživačkog osoblja i kreativni potencijal mlađeg nastavnog i istraživačkog osoblja, kao i respektabilan profesionalni, naučni i stručni potencijal aktivnih kao i svršenih studenata.

Ona je naglasila da konstantno teže podsticanju usavršavanja nastavnog i istraživačkog osoblja i studenata, putem implementacije evropskog nivoa kvaliteta, stimulisanja kulture izvrsnosti i posvećenosti, internacionalizacije, multidisciplinarnog istraživačkog okruženja, digitalizacije.

Portal Analitika