Region

Dačić: Priština planira da osvoji Trepču i postavlja bombe na Kosovu

Sljedeći cilj Prištine je “osvajanje Trepče”, rekao je u intervjuu za Glas Amerike šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Dačić je u razgovoru, koji je vođen poslije sjednice Savjeta bezbjednosti UN-a, rekao da bi jedan od ciljeva mogao da bude i podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom sjevera Kosova.
Dačić: Priština planira da osvoji Trepču i postavlja bombe na Kosovu
VOA/RTSIzvor

“Postoje takva saznanja i mi smo to podijelili za zapadnim partnerima i oni sve to znaju. To je veliki izazov i zato sam upozorio Kfor, jer im je zadatak da štite sve građane, bez obzira da li su Srbi ili Albanci, da spriječe napad na sjever Kosova. Ukoliko to Kfor ne uradi, dolazimo u veliki rizik za destabilizaciju čitavog regiona”, naveo je Dačić.

Šef diplomatije je rekao da postoje obavještajna saznanja da prištinska strana namjerava da sprovede unilateralne akcije, koje bi mogle da izazovu destabilizaciju na sjeveru Kosova.

Kao jednu od takvih akcija, naveo je i nedavnu, navodno policijsku akciju, u kojoj je, kako je istakao, upotrijebljeno više od 70 borbenih vozila, i primijenjena sila prema onima koji su privođeni.

“Na sjednici Savjeta bezbjednosti, bez obzira koliko neko ima simpatije ili ne prema Prištini, velika većina članica je osudila ponašanje prema pripadnicima Unmika, govorila je o imunitetima, zato što i oni imaju potrebu da zaštite osoblje UN širom svijeta”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije ukazao je da je istaknuta potreba da se sačuva mir i stabilnost u regionu i da se nastavi dijalog i dodao da je zato većina članica SB UN isticala da je nepohodno ukinuti takse.

Ocijenio je da očigledno postoje neke indicije i želje da se stalno događaju neki jednostrani potezi i provokacije, koje će nas odvlačiti dalje od dijaloga i dolaska do rješenja.

Dačić je rekao da je njegov cilj da upozori međunarodnu zajednicu da Kfor preduzme mjere, jer je, kako je naglasio, za to nadležan i zato prisutan na Kosovu.

“Mi ne bismo voljeli da dođemo u situaciju da Kfor ne želi da ispuni ono što mora, a da se onda postavlja pitanje da Srbija treba da smatra da Rezolucija 1244 više nema smisla, jer oni neće da zaštite Srbe. Onda Srbija mora da zaštiti svoj narod. To nas vodi sve dalje i dalje u eskalaciju problema”, ukazao je Dačić.

Kako je dodao, zato se i nada da do toga uopšte neće ni doći.

“Stalno upozoravamo da takve ambicije Prištine moraju da se kontrolišu i da se spriječe ti planovi kako ne bi došlo do novog zaoštravanja u regionu”, rekao je Dačić.

Naglasio je da Beogadu ne odgovara zaoštravanje, već da želi nastavak dijaloga i dolazak do rješenja.

Dačić je ocijenio da, iako uglavnom svi imaju poznate stavove u Savjetu bezbjednosti, bitno je da je ogromna većina članica pozvala na ukidanje taksi.

Napomenuo je da postoji dogovor da će do kraja godine biti održana još jedna sjednica SB o Kosovu, najvjerovatnije u oktobru, dok će sljedeće godine biti održane dvije sjednice.

“Nadam se da više niko ozbiljan neće postavljati pitanje Unmika”, dodao je on.

Dačić je izrazio nadu da, poslije najnovijih incidenata na Kosovu, više niko ozbiljno ne postavlja pitanje o tome da li Unmik treba da ostane ili ne.

“Nažalost, takva je sitacija da je međunarodno prisustvo i dalje potrebno na Kosovu. Mi bismo željeli i voljeli da se što prije dođe do mirnog i trajnog rješenja, onda više neće biti potrebne ni sjednice Savjeta bezbjednosti, niti bilo kakve međunarodne misije”, poručio je Dačić.

Osvrnuo se i na rekacije povodom fotografije, na kojoj se vidi da je na novčanici od 100 dolara napisao “Kosovo je Srbija”, navodeći da vjeruje da se ne bi neki toliko bunili da je napisao da “Kosovo nije Srbija”.

“Neko mi je rekao da uništavam imovinu SAD-a, pa ja sam bar uradio na takav način da sam napisao na novčanici, koja ne pripada Amerikancu. Nisam za razliku od njih bacao bombe sa osiromašenim uranijumom”, rekao je Dačić.

Portal Analitika