Sci/Tech

Šef Instagrama protivi se cijepanju Fejsbuka

Govoreći tokom konferencije 'Code' u Sjedinjenim Državama, prvi čovjek Instagram-a Adam Moseri odbacio je ideju o razbijanju Facebook-a na sastavne dijelove. To bi, tvrdi on, Instagram-u uskratilo dio administratora koji trenutno brinu o održavanju reda na tom servisu.
Šef Instagrama protivi se cijepanju Fejsbuka
Vox/TportalIzvor

„Možda bi razdvajanje meni lično značajno olakšalo život i vjerovatno bi mi donijelo dobrobit na tom nivou. Ali ipak mislim kako je to grozna ideja. Ako želite riješiti integritet političkih izbora, ako želite riješiti probleme sa sadržajem poput govora mržnje, nakon razdvajanja to će biti eksponencijalno teže, pogotovo za nas u Instagramu“, rekao je Moseri, a prenosi Vox.

Zašto je to tako? Pa, u Facebook-u na rješavanju tih i sličnih problema radi više ljudi no što ih u Instagramu ima ukupno. Razdvajanjem bi izgubili stručnjake i iskusne administratore.

Dio vodećih političara u Sjedinjenim Državama, među kojima je senatorica Elizabeta Woren, zalažu se za razdvajanje Instagram-a i Facebook-a kako bi se smanjio Facebook-ov uticaj na aplikacije u njegovom vlasništvu.

Navodno je američka regulatorna agencija Federal Trade Commission dobila ovlašćenje za istragu Facebook-a zbog sumnji u nezakonito udruživanje. Ta bi se istraga mogla fokusirati i na Instagram.

Portal Analitika